Зелена картка: що це та навіщо?

20 вер. 2022 р. 1087
Зелена картка: що це та навіщо?

Кожен громадянин України, хто планує виїхати на територію якоїсь країни-учасниці системи Зелена картка на власному автомобілі, має оформити страховий поліс Зелена картка. Це обов'язкова умова для всіх власників транспортних засобів, зареєстрованих в Україні.

 

Що таке Зелена картка? Зелена картка – це міжнародний поліс цивільно-правової відповідальності водіїв. Якщо цей сертифікат буде відсутній, вас просто не пропустять на кордоні до іншої держави.

 

Але насамперед у страхуванні зацікавлений сам водій. Адже воно дозволить компенсувати витрати на лікування чи ремонт машини потерпілого у разі ДТП.

 

Навіщо потрібна Зелена картка для машини? Страховка потрібна не лише для перетину кордону. Якщо ви потрапите у дорожньо-транспортну пригоду з вашої вини, вона покриє витрати потерпілій стороні на лікування потерпілих, на відшкодування збитків та ремонт машини.

 

Особливості страхування Зеленої картки.

Якщо ви плануєте відправитися за кордон, до країн Європи або до Молдови чи Азербайджану, вам потрібна буде Зелена картка для проїзду. Електронний поліс Зелена картка не може починати дію поточною датою, а тільки з наступної - майте на увазі, якщо вирішите купити Зелену картку онлайн. З метою безперешкодного транскордонного руху транспортним засобом необхідно роздрукувати та зберігати сертифікат у паперовому форматі для його пред’явлення на вимогу уповноважених іноземних контролюючих органів. На кожній картці розміщується QR код, який містить посилання на відповідний запис в ЦБД МТСБУ, за яким можна перевірити  інформацію про укладений електронний договір міжнародного страхування.

 

В які країни потрібна Зелена картка? Цей вид страхування діє у державах, які підписали між собою угоду на запровадження обов'язкової міжнародної системи страхування. Сюди входять понад сорок країн, але список поповнюється. Перед поїздкою важливо перевірити його та переконатися, що та країна, в яку ви хочете в'їхати, обов'язково вимагатиме Зелену картку. Перевірити перелік країн-учасників можна на сайті МТСБУ.

 

Чи потрібно брати Зелену картку на весь період перебування? Договір зі страховою компанією необхідно укласти на весь проміжок часу, протягом якого ви перебуватимете за кордоном. Це обов'язкова вимога. Також нещасний випадок може статися будь-якої миті, навіть під час повернення додому.

 

Документи, які потрібні для оформлення Green Card.

 

Щоб отримати договір Зелена картка, вам потрібні такі документи для підтвердження особи та володіння наземним транспортом:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • посвідчення водія.

 

Зелена картка потрібна для легкових та вантажних машин, а також для мотоциклів та моторолерів, автобусів.

 

Умови оформлення Green Card.

 

Кожен водій України, якому потрібно перетнути кордон, може оформити Зелену картку у ліцензованого страховика. Страхова компанія ОРАНТА саме такою і є, а тому поліс Зелена картка матиме чинність у країнах, на які поширюється дію цього договору.

 

У водія має бути і оригінал документа, і копія. У разі ДТП ви повинні залишити копію страховки в країні, в якій і сталася аварія. При цьому оригінал завжди має бути при вас.

 

У разі ДТП вам потрібно якнайшвидше про це повідомити страхову компанію. Вам потрібно сфотографувати місце аварії, пошкодження автомобілів, також потрібно отримати контакти потерпілих та свідків.

 

Як оформити Зелену картку?

Зелена картка для поїздки за кордон має єдиний для всіх країн зразок. Її слід купити всім, хто планує поїздку в іншу країну, щоб внаслідок ДТП постраждала сторона отримала виплати за завдану їй шкоду.

 

Страхова компанія ОРАНТА пропонує всі види страхування транспортних засобів, у тому числі страховку Зелена картка. Її можна оформити на різний період:

  • Мінімальний період – 15 днів;
  • Максимальний період – 1 рік.

 

Купити зелену карту на авто можна як у відділені Компанії, так і онлайн на нашому сайті.

 

Вартість полісу Зелена карта для виїзду за кордон можна дізнатися скориставшись простим калькулятором розрахунку або на сайті МТСБУ, тому що вартість для всіх страхових однакова.

 

Зелена картка - це міжнародне ОСЦПВ. Але не варто думати, що якщо ви вже маєте обов'язкову для України страховку, то для відвідування інших країн уже нічого не потрібно оформлювати. Грін карта є таким самим обов'язковим страхуванням, як і ОСЦПВ для України. Не варто нехтувати цим страхуванням, щоб не мати проблем на кордоні та в країні перебування.


Інші новини