Як змінились поїздки за кордон під час війни?

26 авг. 2024 г. 81
Як змінились поїздки за кордон під час війни?

«Обов’язково оформляємо страховки, бо в дорозі все може трапитися» - як змінились поїздки за кордон під час війни

 

    Під час повномасштабної війни змінились поїздки за кордон. Зараз це переважно виснажлива дорога, очікування на кордоні, переживання, що не встигнеш на літак або наступний потяг. Також змінилася мета поїздок - тепер їдуть переважно не відпочивати, а у волонтерських справах, на навчання, лікування, провідати рідних, які евакуювалися за кордон.

 

    У спецпроєкті Gazeta.ua та страхових компаній ІНГО та ОРАНТА розкажемо, як зробити подорож за кордон безпечною, про плюси страхування і від яких проблем воно захистить.

 

    Через довгу перевірку запізнилася на посадку на одну хвилину

    Оксана Слободяна, голова громадської організації “Медичний Рух “Будь Як Ніна”, часто їздить у закордонні відрядження. Цього року була в Тулузі, Парижі, Берліні. На заходах, куди її запрошують, розповідає про війну в Україні, наслідки бойових дій. Просить міжнародних партнерів допомагати фронту, медикам.

    – Одна поїздка не схожа на іншу, тому завчасно треба все продумати. Першочергово перевіряю, чи в порядку документи - закордонний паспорт, страховка, запрошення на захід, куди їду. Інколи на кордоні не обходиться без сюрпризів. В Берлін їхали машиною, то нас на польському боці забрали на рентген - довелося трохи постояти на “ямі”. В цей день до Німеччини не потрапили, зупинилися на ночівлю у Варшаві.

    Щоб дістатися Тулузи, спочатку їхала автобусом до Польщі. Звідти - літаком з пересадкою в Парижі. Туди долетіли щасливо, а повернення додому не обійшлося без несподіванок. Перед вильотом дізналася, що мій рейс із Тулузи скасували через страйк. Зранку наступного дня виїхала потягом, аби встигнути на літак із Парижа до Варшави. Через довгу перевірку запізнилася на посадку на одну хвилину. Довелося ніч провести в Парижі.

    До речі, у Франції почула, що перед поїздкою треба добре вивчити питання страховки, адже там не з усіма українськими страховими працюють. І часто трапляється таке, що людина пролікувалася - сподівається, що їй всі витрати покриває страхова. Повертається додому, а там на неї чекає чималий рахунок з лікарні.

 

    Не хотіли відпускати. Мовляв, а хто воювати буде

    Військовий Олексій Пинда їздив у Німеччину, аби провідати свою хвору матір. Місяць витратив на підготовку до поїздки.

    – До війни з мамою мешкали у Маріуполі Донецької області. У 2022 році мене мобілізували, а мама виїхала до Івано-Франківська. Там прожила недовго, евакуаційним автобусом доїхала до німецького Фрайбурга. Чесно кажучи, раніше ми жодного разу не були в Європі. Мама й закордонного паспорта не мала. Кордон вона перетнула з українськими документами. У мене закордонний паспорт був, бо з нареченою планували поїхати в Прагу. Поки це тільки мрія.

    У Німеччині мама дізналася, що в неї онкологія. Лікарі кажуть, що через стрес хвороба почала прогресувати. Мама деякий час мені не зізнавалася, не хотіла засмучувати. Сподівалася, що зможе приїхати в Україну, побачимося. Але лікарі заборонили їй переривати лікування. Довелося розповісти про діагноз.

    Я одразу звернувся до командира з рапортом про відпустку. Спочатку не хотіли відпускати. Мовляв, а хто воювати буде. Мама вислала виписки з лікарні - тоді командир дозволив. У рапорті військовий має чітко вказати: куди їде, яким видом транспорту, через який кордон. Квитки я купував через інтернет, їхні копії додавав до рапорту. Коли отримав витяг із наказу про поїздку за кордон та відпускний квиток, видихнув із полегшенням.

    На кордоні мене довго перевіряли - кудись телефонували, по базах пробивали, до начальника зміни кликали. Але таки пропустили. З одним пасажиром в автобусі познайомився, обмінялися контактами. Він - батько трьох дітей, але його не пропустили. На другий день мені писав, що через піший перехід вдалося перетнути кордон.

    Відпустка моя тривала 15 днів. З мамою провів лише тиждень. Решту днів витратив на дорогу, підготовку документів.

 

    У чоловіка просили доказ, що оновив дані у військкоматі

    Галина Цвігун із міста Гайсин Вінницької області разом із чоловіком Сергієм торік їздила на весілля доньки Тіни до Польщі. Вона вісім років мешкає у польському Вроцлаві. Цього року подружжя вдруге відправилося до Польщі, щоб провідати молоду сім’ю.

    – Чоловіку 53 роки, має інвалідність третьої групи. Вік такий, що за кордон могли і не випустити. Перед поїздкою зателефонували на інфолінію у прикордонну службу. Запитали, чи його пропустять і що для цього потрібно. Там сказали, що має бути посвідчення про інвалідність у паперовій формі, страховка, військовий квиток. А вже цього року просили ще й доказ, що він оновив дані у військкоматі.

    До Вроцлава їхали прямим автобусом з Вінниці. У пункті пропуску Краківець-Корчова чекали в черзі на кордоні п’ять годин. Це ще небагато, знайомі їхали - то стояли по 10-15 годин. Про страховку при перевірці на кордоні не питали. Але цим не варто нехтувати, бо все залежить від зміни. До того ж за кордоном медицина інша, ніж в Україні. Якщо немає страховки, а раптом захворієш, то прийдеться дуже важко. Наша знайома потрапила у польський шпиталь, заплатила 500 злотих - більше 5 тисяч гривень. Донька каже, що інколи українці після лікування отримують рахунки й по 2000-3000 злотих.

 

    До поїздки починаємо готуватися за два місяці

    Уляна Флишко, голова благодійного фонду “Здійснити мрію”, організовує поїздки для оздоровлення дітей військовослужбовців. Вони вже побували у Швейцарії, Польщі, Литві.

    – Беру дітей з різних регіонів, але найчастіше з тих, де щодня вибухи - Херсонська, Харківська, Донецька області. Діти звикають до звуків ракет, вибухів - для них це стає нормою. Хочу їм показати, що є спокійне життя, до якого ми всі прагнемо. Також блекаути спотворюють нормальне життя. Дітям потрібно хоча б час від часу потрапляти в мирне середовище, аби відійти від стану постійної тривоги.

    До поїздки починаємо готуватися за два місяці. Інколи доводиться допомагати виробляти закордонні паспорти. Ближче до поїздки робимо довіреність. Якщо батько дитини загинув, має бути свідоцтво про смерть. Мама повинна в нотаріуса скласти довіреність на супровід дитини в іншу країну. Якщо батько живий, але не має можливості піти до нотаріуса, мама звертається по довідку до опікунської ради. Була ситуація: мама зробила довіреність, мала піти у соцслужбу по довідку, бо батько воює. Перед самим виїздом з’ясувалося, що такої довідки нема. Я в останній день видзвонювала тата, він перебуває на Харківщині. Йому вдалося відпроситися в командира і знайти нотаріуса. Отримали лише копію довіреності. На кордоні виникло питання, то я ходила до начальника зміни, роз'яснювала ситуацію, дзвонила до тата дитини.

    Інколи перед поїздкою доводиться писати листи у прикордонну службу. Коли їдемо до Польщі, а звідти в іншу країну летимо літаком - прошу, аби на кордоні пропускали поза чергою, щоб вписатися в графік. На кожну подорож обов’язково оформляємо страховки. Розуміємо, що веземо дітей, а в дорозі все може трапитися.

 

    Усе, що потрібно знати про страхування під час поїздки за кордон

    Купуючи страхові поліси для поїздки за кордон, уважно обирайте страхову компанію. Від вашого вибору залежить, чи отримаєте ви підтримку та допомогу в разі проблем під час подорожі.

    “На жаль, коли українці збираються у закордонну поїздку, то не завжди відповідально ставляться до страхування. І коли у чужій країні з ними трапляються неприємності, люди опиняються на самоті з цими проблемами. Натомість, клієнти надійних страхових компаній почуваються у безпеці і знають, що у будь-який час зможуть отримати допомогу”, - кажуть фахівці страхової компанії ІНГО.

     У страховій компанії ОРАНТА запевнили, що побоювання мають лише люди, яким ніколи не доводилося особисто користуватися допомогою страховика за кордоном.

    “Ми маємо багато випадків, в яких лише активна підтримка страхової компанії та її швидкі виплати дозволяли рятувати здоров’я та навіть життя застрахованих”, - зазначили в ОРАНТІ.

    Наприклад, під час перебування в Барселоні клієнтку ОРАНТИ терміново доправили до лікарні з важким перебігом COVID-19 та гострим інфарктом міокарда. Через критичний стан її підключили до ШВЛ. Команда страхової забезпечила фінансові гарантії для госпіталізації. Стан пацієнтки вдалося стабілізувати. Компанія покрила всі витрати на лікування - майже €26 000.

    У травні 2024-го клієнтка компанії ІНГО на другий день перебування в Об’єднаних Арабських Еміратах відчула нездужання. Вісім днів вона провела у лікарні з пневмонією, задишкою та гіпоксемією. Після виписки пацієнтка продовжила лікування амбулаторно. Їй призначили курс антибіотиків та інгаляцій на п’ять днів. Діагноз змінився на гострий бронхіт. Увесь цей час страхова дбала про свою клієнтку: організовувала консультації з лікарями, забезпечувала оперативні медичні втручання та вирішувала фінансові питання. Витрати на лікування склали €12 117, які у повному обсязі сплатила страхова компанія ІНГО.

    Спеціалісти зазначають, що страхування подорожуючих за кордон насамперед призначене для гарантій медичної допомоги. Якщо у вас є поліс із якісним покриттям, ви завжди можете розраховувати на невідкладну допомогу, ліки, медичну евакуацію, репатріацію та навіть невідкладну стоматологію. Страхова компанія не лише сплатить за вас всі ці послуги, а й організує їх. Зокрема, візити до лікаря, аналізи, госпіталізацію та оперативні втручання. Якщо програма страхування передбачає покриття від нещасного випадку і він трапився, то після повернення додому можна буде отримати ще й додаткову грошову виплату.

    Страхові програми включають також евакуацію в разі серйозних медичних проблем. Якщо знадобиться термінове транспортування до лікарні або повернення додому через серйозне захворювання чи травму, страхова компанія його організовує та покриє витрати.

    Деякі страхові поліси також дозволяють користуватися телемедициною. Наприклад, в ІНГО та ОРАНТІ застраховані особи можуть отримувати онлайн-консультації українських лікарів. Це зручно, коли захворювання незначне і людина не потребує безпосереднього огляду лікаря. Також такі дистанційні консультації дозволяють уникати черг до деяких спеціалістів.

    “Тому побоювання застрахованих у нас людей про те, що можуть захворіти за кордоном і їм доведеться самостійно оплачувати рахунки за лікування, є даремними”, - зазначають у страхових компаніях.

    Знову ж таки, під час дороги та перебування в іншій країні, крім травм чи захворювання, можуть трапитися й інші непередбачувані обставини. Як-от, наприклад, у жінки скасували виліт. А страхування передбачає захист у різних прикрих випадках.

    Зокрема, застрахована людина отримає допомогу в разі затримки або скасування рейсу. Страхова компенсує витрати на додаткове проживання, харчування. Якщо виникнуть проблеми з багажем - його загублять, пошкодять чи вкрадуть, - страхова компанія компенсує придбання найнеобхідніших речей. Також можливе відшкодування коштів за втрачені валізи або пошкоджені речі. Страхова допоможе також у випадку втрати або крадіжки документів. Наприклад, якщо потрібно буде отримати довідку консульства на виїзд з країни тимчасового перебування чи відновити документи (закордонний паспорт, проїзний документ дитини, посвідчення водія, свідоцтво, що посвідчує реєстрацію транспортного засобу), ОРАНТА відшкодує витрати у межах $200.

    Розширена страхова програма зазвичай включає покриття відповідальності перед третіми особами. Наприклад, дитина випадково розбила дорогий сувенір у магазині або турист ненароком пошкодить чужий автомобіль. Ще один вид захисту за кордоном - юридична допомога у разі виникнення конфліктів з місцевими законами або потреби в консультації юриста. ОРАНТА у такому випадку бере на себе витрати застрахованого на адвокатів на суму до €1000.

    До того ж, якщо подорожуєш на власному авто, знадобиться “Зелена картка” - вона є обов’язковою умовою для перетину кордону автомобілем. Забезпечує фінансовий захист у разі ДТП. Без цього документа можуть оштрафувати на значну суму або взагалі не пустять до іншої країни.

    Також варто замислитись, на кого ви залишите свою квартиру на час вашої відсутності.

     Тому в ІНГО вирішили по-новому підійти до ідеї страхування під час поїздки за кордон. У компанії розробили нову страхову пропозицію «Безпечна подорож 360». Купуючи таку страховку, ви отримуєте в одному пакеті цілий набір різних страхових послуг: медичне страхування на час подорожі, страхування автомобіля для виїзду за кордон (Зелена картка) та страховку житла та відповідальності.

     Якщо з медичним страхуванням та “Зеленою карткою” вже все зрозуміло, то страхування житла - абсолютно нова опція. Під час вашої відсутності та в умовах воєнного стану, воно набуває нового значення, адже ризики загрози зростають. Оселя може постраждати від воєнних дій, пожежі, вибуху газу, стихійного лиха або злочинців. Звісно, страховий поліс не захистить від усіх небезпек, проте дозволить бути спокійним - у разі перелічених проблем страхова компанія відшкодує всі збитки, що передбачені договором страхування. Навіть витрати на відновлення документів та тимчасове проживання компенсують в межах певних лімітів. Покриття відповідальності перед сусідами теж входить до полісу. Це означає, що в разі пошкодження майна або здоров'я сусідів під час вашої відсутності страхова компанія сплатить збитки за вас.

    Часто люди запитують, які відмінності між дешевшим та дорожчим полісом. Насправді на вартість страховки впливає багато факторів: тривалість поїздки, вік подорожуючого, стан здоров’я членів родини, вид відпочинку.

    Чим довше людина планує перебувати за кордоном, тим дорожчою буде страховка. Також вартість полісу залежить від країни. Наприклад, поїздка до Великої Британії обійдеться дорожче, ніж до Польщі чи Румунії. Адже вартість медичних послуг у цих країнах відрізняється.

    Для студентів страховка зазвичай дешевша, ніж для старших людей. Бо молоді люди мають менше ризиків виникнення проблем зі здоров'ям.  Якщо у когось є хронічні захворювання або серйозні проблеми зі здоров'ям, то страховка теж буде дорожчою. Враховують також, чи планує людина займатися активними видами спорту - наприклад, дайвінг, альпінізм тощо. Активний відпочинок завжди пов'язаний з підвищеним ризиком травм.

    Варто пам'ятати - як тільки вартість сплачених послуг дорівнює обраній страховій сумі, припиняється подальша допомога та виплати. Тому фахівці радять обирати страхування на великі суми, щоб мати максимальний захист під час поїздки за кордон.

    Придбати поліс подорожуючих за кордон можна дистанційно в обох компаніях - ІНГО та ОРАНТА - та отримати на пошту його електронний формат. Безпосередню підтримку 24/7 за кордоном забезпечують найкращі асистуючі компанії, які повністю організовують процес допомоги та оплати за дорученням страхових компаній. Для зв’язку застрахованих постійно працюють чат-боти у Telegram, Viber та WhatsApp. Усі контакти вказані безпосередньо у полісі.

 

    Як працює страхування

 

    1. Придбання полісу

    Це можна зробити як у відділенні страхової, так і онлайн - на сайті партнера або самої компанії. Ані ІНГО, ані ОРАНТА не вимагають друкувати електронний поліс під час поїздки. Але інколи наявність полісу вимагають прикордонники.

 

    2. Термін дії полісу

    Поліс починає діяти з моменту перетину українського кордону. Покриває всі витрати, передбачені договором страхування, на період його дії. Якщо хвороба затримає застраховану особу за кордоном, дія полісу завершиться. Тому краще обирати дати, які трохи перевищують реальний термін подорожі.

 

    3. Настання страхового випадку

    Якщо під час подорожі відбувається непередбачена ситуація - хвороба, травма, втрата багажу, затримка рейсу, - застрахована особа має звернутися до асистуючої компанії за контактами, вказаними в полісі.

 

    4. Контакт зі страховою компанією

    Застрахована особа телефонує або пише до асистуючої компанії, повідомляє про страховий випадок, надає всю необхідну інформацію. Страхова організовує допомогу клієнту.

 

    5. Організація допомоги

    Асистуюча компанія у разі необхідності організовує візит до лікаря, госпіталізацію або евакуацію. Страхова гарантує оплату всіх витрат.

 

    6. Отримання допомоги

    Застрахована особа отримує необхідну допомогу або компенсацію коштів після повернення додому. Всі свої дії туристу потрібно узгоджувати з оператором асистуючої компанії.

 

    7. Документування витрат

    Застрахована особа має зберегти всі квитанції та документи, пов'язані з самостійними витратами - медичні рахунки, чеки за ліки, придбані речі з предметів першої необхідності після втрати багажу або проживання. Їх надає страховій після повернення додому. Такі витрати мають бути попередньо узгоджені.

 

     8. Компенсація витрат

    Якщо під час поїздки застрахований узгодив витрати з асистуючою компанією, страхова відшкодовує кошти після повернення додому. Для цього потрібно надати всі зібрані документи. Компанія перевірить їх і виплатить компенсацію.

 

https://gazeta.ua/articles/life/_obovyazkovo-oformlyayemo-strahovki-bo-v-dorozi-vse-mozhe-statisya-yak-zminivsya-harakter-poyizdki-za-kordon-pid-chas-vijni/1191228

 


Другие новости