Як оформити страховий поліс автоцивілки на причіп та вантажний автомобіль

11 бер. 2024 р. 274
Як оформити страховий поліс автоцивілки на причіп та вантажний автомобіль

Причіп є транспортним засобом та обов’язковість оформлення автоцивілки на нього прямо передбачена законодавством. 

 

Під час руху авто причіп може від’єднатися через ненадійне прикріплення або інші механічні пошкодження, та спричинити аварію на дорозі. Через це можуть постраждати як люди, так і авто інших водіїв.

Відповідно до Закону України  “Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” причіп вважається окремим транспортним засобом,  на який повинен бути оформлений страховий поліс ОСЦПВ (автоцивілка). У разі відсутності поліса при  настанні ДТП винуватцю аварії потрібно буде відшкодувати збитки самостійно. 

 

Страхування причепів для легкового автомобіля

  • Під час оформлення договору ОСЦПВ варто пам'ятати про те, що страховий поліс на причіп та автомобіль - це два окремі договора страхування. 

 

Вартість автоцивілки на причіп до легкового авто залежить від місця реєстрації власника причепа та обраної франшизи.

 

Для того, щоб розрахувати вартість автоцивілки на причіп легкового авто, варто скористатися формою, яка представлена на сайті страхової компанії “ОРАНТА” https://oranta.ua/products/avtotsivilka/

 

 

Особливості оформлення автоцивілки для вантажних авто

 

Як правило, вантажні автомобілі використовуються в комерційних цілях, тому власниками таких авто є юридичні особи, які надають послуги перевезень. В цьому випадку поліс автоцивілки оформлюється на юридичну особу (підприємство), а застрахованою вважається відповідальність будь-якого водія, який керує цим транспортним засобом на законних підставах (має при собі техпаспорт на авто та водійське посвідчення категорії «С»).

 

Ціна полісу автоцивілки на вантажний автомобіль залежить від вантажопідйомності, місця реєстрації власника авто та обраної франшизи.

 

Особливості оформлення полісу на вантажний автомобіль.

На сьогодні є певні особливості укладання договору автоцивілки на вантажний автомобіль, тому укласти такий договір можливо лише в офісах «ОРАНТИ», а не онлайн.

Для укладання договору на вантажний автомобіль необхідно надати такі документи — технічний паспорт на авто, якщо договір укладається від імені підприємства – свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, якщо водієм-фізичною особою – паспорт або посвідчення водія, РНОКПП (ідентифікаційний код).

Для вантажних транспортних засобів Законом України «Про дорожній рух» передбачено проходження обов’язкового технічного контролю (ОТК), тому у випадку, якщо авто підлягає ОТК – необхідно надати і Протокол обов’язкового технічного огляду.

 

Вантажні авто не відрізняються маневреністю через свої великі габарити, вагу, тому наслідки ДТП, винуватець якого – вантажівка – серйозніші та сума нанесеного збитку більша, ніж від легкового авто. Тому разом з полісом обов’язкової автоцивілки рекомендуємо укладати також договір добровільного страхування автоцивільної відповідальності, який дозволить збільшити страхову суму та убезпечить вас від необхідності сплачувати різницю між фактичною сумою збитку та сумою, передбаченою полісом обов’язкової автоцивілки.

Якщо вантажний автомобіль використовується разом з причепом, поліс має бути оформлено і на вантажний автомобіль (тягач), і на причіп.

 

Як можна замовити автоцивілку?

Укласти страховий поліс можна  у відділеннях страхової компанії або оформити на сайті страхової компанії. Для оформлення полісу на сайті  онлайн потрібно заповнити спеціальну електронну форму https://oranta.ua/products/avtotsivilka/. Після здійснення оплати на сайті поліс прийде клієнту на е-mail.


Інші новини