Штрафи за відсутність полісу автоцивілки у 2023 році: що потрібно знати?

15 квіт. 2024 р. 152
Штрафи за відсутність полісу автоцивілки у 2023 році: що потрібно знати?

Кожен досвідчений водій знає про те, що транспортний засіб повинен бути обов'язково застрахованим. Але не всі водії дотримуються Закону України “Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” та намагаються  економити кошти, не оформляючи автоцивілку.  Але слід зазначити, що нехтування законом може призвести до того, що водій отримає штраф за відсутність ОСЦПВ. 

 

Також у разі потрапляння у ДТП водій, який став винуватцем аварії та немає оформленої автоцивілки, повинен самостійно сплачувати компенсацію третім особам за нанесення пошкоджень здоров'ю або майну потерпілого.   

 

Який штраф отримує водій за керування авто без страховки у 2023 році?

 

На 2023 рік штраф за відсутність полісу  автоцивілки складає 425 грн. Якщо протягом 15 діб штраф не буде сплачений добровільно, то  порушник повинен буде сплатити в примусовому порядку через виконавчу службу суму у 2 рази більшу – 850 грн. 

 

Поліс ОСЦПВ має бути в наявності в електронному або паперовому вигляді. Паперовий та електронний страховий поліс є однаково чинними. Але якщо паперовий можна загубити або забути та отримати за це штраф, то електронний поліс завжди може бути у вашому смартфоні. 

 

Якщо під час перевірки поліцією буде виявлено, що страховка відсутня  або вже вийшов термін її дії, в такому випадку поліція має право виписати штраф у розмірі 425 грн. Не варто вводити правоохоронні органи в оману та розповідати про те, що страховий поліс десь загубився, бо поліція може подивитися наявність та термін дії автоцивілки через базу  МТСБУ. 

Як можна оформити автоцивілку, щоб уникнути штрафів?

Якщо ви придбали новий автомобіль, який ще не експлуатувався (ви - перший власник), в такому випадку потрібно відразу оформити ОСЦПВ. Зробити це можна у відділеннях страхової компанії “Оранта” або на сайті онлайн. 

 

Потрібно уважно заповнити всі поля, а  при наявності пільг або бажанні збільшити розмір страхового покриття  - обрати відповідні опції. 

Якщо разом з автоцивілкою ви оформите ДЦВ (добровільну цивільну відповідальність), тоді у разі ДТП, якщо коштів, передбачених договором   автоцивілки буде недостатньо, компенсація постраждалим третім особам буде виплачуватись за рахунок договору ДЦВ. Таким чином водію не потрібно буде додавати власні кошти, щоб покрити всі збитки потерпілій стороні. 

Онлайн оформлення автоцивілки займає всього декілька хвилин та захищає водія від штрафів. Якщо у відділення потрібно приїздити у робочий час, то  придбати страховий поліс онлайн можна цілодобово. У разі потреби співробітники страхової компанії “Оранта” нададуть потрібну консультацію, та допоможуть оформити страховий поліс.

Якщо ви придбали авто, на яке вже є оформлена автоцивілка, тоді потрібно перевірити її чинність. Це можна зробити через сайт МТСБУ.  Також варто не забувати про термін дії, якщо він закінчується -  потрібно звернутися до страхової компанії для того, щоб укласти новий страховий поліс. Своєчасне звернення до страхової компанії допоможе уникнути непорозумінь з поліцією, яка може виписати штраф за прострочений термін дії автоцивілки. 

Що впливає на ціну автоцивілки?

Багатьох водіїв, які вагаються та розмірковують над тим чи варто оформлювати автоцивілку, турбує питання ціни ОСЦПВ. Вартість страхового поліса буде залежати від таких факторів:

  • Місце реєстрації авто. Через те, що у великих містах велика кількість людей пересувається на автомобілях, та ризик потрапити в аварію є досить великим, ціна страхового поліса буде вище, ніж у невеликому містечку.
  • Наявність пільг. Є певні пільгові категорії, які можуть оформити страховий поліс дешевше.
  • На кого зареєстрований автомобіль на юридичну чи фізичну особу. 
  • Тип транспортного засобу. Він може бути: легковий, вантажний,  автобус, мотоцикл або причіп.
  • Об'єм двигуна для легкових авто/вантажопідйомність для вантажних авто/кількість місць для сидіння для автобусів. 

Вартість автоцивілки в більшості випадків становить менше 1% від потенційної максимальної суми страхового відшкодування, що буде виплачено потерпілій стороні у разі настання ДТП. Оформляється автоцивілка на 1 рік. 

Варто зазначити, що автоцивілка не покриває збитки за пошкодження автомобіля, які отримав водій-винуватець аварії. За договором ОСЦПВ виплачується компенсація за пошкоджений автомобіль або отримання тілесних ушкоджень третій стороні, яка постраждала в ДТП. 

Автоцивілка оформляється саме на автомобіль, тому вона є чинною незалежно від того, хто керує авто. Тому, якщо власник автомобіля зміниться, оформлений страховий поліс залишиться чинним.

Для того, щоб водій, який став винуватцем аварії міг отримати страхове відшкодування, потрібно оформлювати спеціальну страховку КАСКО. Страховий поліс КАСКО не є обов'язковим та оформлюється за власним бажанням водія. 

Хто може їздити без оформленої автоцивілки?

Від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України звільняються такі категорії:

  • Учасники бойових дій.
  • Інваліди І групи, які самостійно керують транспортним засобом, що належить їм на праві власності, а також особи, що керують транспортним засобом, належним особі з інвалідністю I групи, у її присутності.
  • Учасники Революції гідності та особи з інвалідністю внаслідок війни, що визначені законом.

Якщо винуватцем ДТП  стала особа, яка належать до цих пільгових категорій, в такому випадку страхову компенсацію постраждалим в ДТП виплачує Моторно-транспортне бюро. 

Для того, щоб уникнути штрафів пільгова категорія водіїв, повинна завжди мати з собою посвідчення, яке буде підтвердженням право на пільгу.  Наявність такого посвідчення  у разі настання аварії допоможе уникнути довгих розглядів зі сторони співробітників поліції.

В усіх інших випадках кожен водій повинен мати оформлену та чинну автоцивілку. Заповнення онлайн-форми та придбання автоцивілки не забере багато часу, але допоможе захистити себе від витрат, які потрібно буде обов'язково відшкодувати третім особам у разі здійснення ДТП.

 


Інші новини