Протягом 2023 року НАСК ОРАНТА виплатила українцям понад 523 млн грн страхових відшкодувань

29 бер. 2024 р. 262
Протягом 2023 року НАСК ОРАНТА виплатила українцям понад 523 млн грн страхових відшкодувань

29.03.2024. Київ, Україна. Протягом 2023 року НАСК ОРАНТА виплатила українцям понад 523 млн грн страхових відшкодувань.

У 2023 році Національна Акціонерна Страхова Компанія ОРАНТА відшкодувала збитки своїх клієнтів на суму понад 523 млн. грн. Це на 34% більше, ніж протягом 2022 року. На 29% збільшилися показники зібраних премій.

 

НАСК ОРАНТА врегулювала 28,2 тис. страхових подій, за якими проведено відшкодувань на суму понад 523 млн грн. Найбільші виплати здійснено за договорами ОСЦПВ (Автоцивілка) (понад 362 млн. грн.) та Зелена картка (понад 115 млн грн.) В страхових резервах зосереджено майже 1 млрд 31 млн. грн.

В компанії відзначили зростання зібраних страхових премій. У порівнянні з 2022 роком ОРАНТА збільшила цей показник на 29%. Всього було залучено премій на суму 1 млрд 525 млн грн, з них понад 1,3 млрд. грн – від фізичних осіб. Найбільшу динаміку компанія показала у сегменті страхування вантажів (+74%) та КАСКО (+55%).

«ОРАНТА зафіксувала досить високі фінансові показники за результатами діяльності у 2023 році. Вони перевищили наші очікування, що фактично підтверджує ефективність обраної стратегії», - зазначив голова правління компанії Яцек Мейзнер. – «Для нас було дуже важливо утримати лідерські позиції на ринку ОСЦПВ (Автоцивілка), а також забезпечити високу динаміку зростання премій у добровільних видах страхування, зокрема в КАСКО та добровільному медичному страхуванні (ДМС). Це свідчить про довіру клієнтів і зацікавленість нашими продуктами», - додав він.

Станом на 31.12.2023 ОРАНТА дотрималась всіх встановлених фінансових нормативів, а саме: платоспроможності та достатності капіталу, ризиковості операцій та якості активів. Обсяг прийнятних активів (1 млрд. 428 млн. грн) перевищує нормативний показник на 148 млн. грн. Показник прийнятних активів, що відповідають критеріям ліквідності, прибутковості, якості та вимогам диверсифікації перевищує показник страхових резервів на суму понад 397 млн. грн. Відповідно до якості активів – сума перевищення нормативного показника складає понад 657 млн. грн

На 27% збільшився власний капітал компанії, який дорівнює 522 млн. грн. Чистий фінансовий результат (прибуток) НАСК ОРАНТА – понад 82,4 млн. грн, що на 7% перевищує показники попереднього періоду. Водночас, компанія сплатила податки до бюджетів всіх рівнів на суму майже 108,3 млн. грн.

Для вдоволення клієнтського попиту у 2023 році компанія створила нові актуальні страхові продукти, які орієнтовані на фізичних осіб та пов’язані з воєнними ризиками. Проте ОРАНТА також пропонує аналогічні страхові рішення в корпоративному сегменті.

В компанії відзначили, що протягом звітного періоду було розпочато реалізацію цілої низки проєктів в сфері ІТ та обслуговування клієнтів, які покликані покращити клієнтський досвід на його шляху від моменту укладання договору страхування до процесу врегулювання збитків.

«Ми запровадили інструменти, які дозволяють нам ще краще аналізувати свою роботу та ефективно адаптувати нашу пропозицію до мінливих потреб клієнтів,» – підкреслив Яцек Мейзнер. – «У 2024 році ми плануємо ще більше зосередитися на сервісній складовій нашої діяльності», - запевнив голова правління компанії Яцек Мейзнер. – «В першу чергу компанія прагне підвищити рівень доступності послуг для клієнтів незалежно від їхнього місця перебування та способу придбання полісів. Не менш важливим для нас буде продовження роботи над підвищенням рівня задоволеності клієнтів, особливо в процесі врегулювання страхових випадків», – уточнив Яцек Мейзнер.

Водночас, за його словами, у 2024 році НАСК «ОРАНТА» зосередить свою увагу на покращенні операційної ефективності та оптимізації витрат, що дозволить підвищити рентабельність та зміцнить ринкові позиції компанії.

 

Довідка:

ПАТ Національна акціонерна страхова компанія (НАСК) «Оранта» є правонаступницею Укрдержстраху, заснованого 25 листопада 1921 року, та вже понад 100 років провадить страхову діяльність в Україні. Від 1994 року НАСК «Оранта» є повним членом МТСБУ, а з 2003 року — членом Ядерного страхового пулу. Основним акціонером є українська бізнес-група DCH. Компанія має 33 ліцензії на обов’язкові та добровільні види страхування, її мережа налічує 538 представництв, в агентській мережі об’єднано понад 2000 страхових експертів. Стабільно посідає провідні позиції за показником страхових премій з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ). Щороку в «Оранті» страхується понад 2,5 мільйонів клієнтів. 15.11.2023 рейтингове агентство «IBI-Рейтинг» підтвердило рейтинг фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» за національною шкалою на рівні uaAA–ifr.

 


Інші новини