Як перевірити термін закінчення страховки для авто?

8 квіт. 2024 р. 508
Як перевірити термін закінчення страховки для авто?

В Україні оформлення автоцивілки здійснюється на термін 12 місяців. Це стосується ОСЦПВ, яке діє тільки на території України. Якщо термін дії автоцивілки закінчився та оформлення нового договору ОСЦПВ не відбулося, то у разі настання ДТП водій повинен буде самостійно покривати збитки, які були нанесені постраждалим та їх майну під час аварії. Для того, щоб уникнути таких ситуацій варто заздалегідь подбати про чинність страхового поліса та перевірити термін його дії.

Яким чином водій може перевірити чинність автоцивілки?

ОСЦПВ — є обов'язковим страхуванням, яке у разі настання ДТП забезпечує виплату потерпілим компенсації. Сьогодні оформити автоцивілку можна як   онлайн, так і у відділеннях страхової компанії. 

Якщо ви оформлювали автоцивілку у паперовому вигляді, на паперовому бланку перевірити пункт зі  строком дії страхового поліса де вказана дата початку та кінця дії автоцивілки. 

 

Для того, щоб перевірити термін дії автоцивілки в електронному вигляді, відкрийте поліс автоцивілки у смартфоні та знайдіть поле, де зазначено термін початку та закінчення дії  ОСЦПВ. 

 

Якщо під час ДТП або перевірки документів поліцією буде виявлено, що термін дії страхового поліса вже закінчився, то водію буде виписаний штраф. Навіть якщо під час перевірки у водія не буде з собою автоцивілки в паперовому або електронному вигляді, співробітники поліції можуть перевірити чинність страхового поліса через МТСБУ. Але при цьому все рівно може бути оформлено штраф, оскільки водій відповідно до вимог законодавства  зобов'язаний надати поліс для перевірки у паперовому або електронному вигляді.  

Коли варто оформлювати ОСЦПВ якщо закінчується термін дії?

Досить багато водіїв хвилюються про те, щоб страховий поліс був чинним, тому краще заздалегідь потурбуватися про те, щоб автоцивілка була вчасно пролонгована. Саме тому продовжити термін дії ОСЦПВ варто заздалегідь. 

 

Якщо змінився власник автомобіля, то переоформлювати страховий поліс не потрібно, він буде чинним до закінчення терміну дії.  Оформлення полісу на новий термін буде здійснюватися вже на нового власника. Якщо ви придбали авто на яке вже оформлена автоцивілка, то одразу зверніть увагу на термін її дії: якщо він закінчується, то ви можете одразу замовляти новий страховий поліс. 

 

Пролонгація автоцивілки в страховій компанії “ОРАНТА”

Якщо у вас немає вільного часу, щоб приїхати до відділення страхової компанії, тоді продовжити страховий поліс можна онлайн. Це дуже зручний спосіб, який дозволяє водію з будь-якого місця оформити поліс на новий термін. Для цього потрібно зайти на сайт страхової компанії “ОРАНТА”  та заповнити відповідні поля.

 

 

Слід зазначити, що якщо у попередньому страховому полісі ви не оформлювали добровільне страхування цивільної відповідальності (ДЦВ) , то продовжуючи термін дії автоцивілки ви можете скористатися можливістю й оформити ДЦВ. Якщо в аварії постраждає декілька людей, або автомобіль третьої сторони отримає досить великі пошкодження, то наявність ДЦВ допоможе компенсувати витрати, навіть якщо не вистачить страхової суми за полісом ОСЦПВ. 

Як перевірити термін дії ДЦВ?

Якщо крім ОСЦПВ у вас був оформлений страховий поліс добровільної цивільної відповідальності, то за його терміном також потрібно слідкувати, особливо якщо ДЦВ було оформлене не разом з автоцивілкою, а пізніше. Варто зауважити, що добровільна цивільна відповідальність є чинною тільки при наявності дійсної автоцивілки. Якщо термін дії ОСЦПВ скінчився, а ДЦВ ні, то все одно добровільна цивільна відповідальність не буде мати юридичної сили, доки водій не продовжить термін дії автоцивілки.

Знайти термін дії поліса добровільної цивільної відповідальності можна у полі “Строк дії поліса”, який зазначено разом з датою початку дії чинності страхового поліса. 

Які потрібні документи для продовження терміну дії страховки для авто в компанії “ОРАНТА”?

Для того, щоб продовжити термін дії страхового поліса потрібно заповнити форму онлайн, яка розташована на сайті. Повідомлення про продовження терміну дії страхового поліса прийде на ваш e-mail. У разі потреби на сайті можна замовити зворотний зв'язок та отримати консультацію від фахівців. 


 

Для продовження терміну дії автоцивілки у відділенні, потрібно взяти з собою такий пакет документів:

  • свідоцтво про реєстрацію ТЗ;
  • паспорт або водійське посвідчення;
  • ІПН.

Якщо з якоїсь причини страховий поліс був загублений і ви не можете знайти термін дії автоцивілки, необхідно повідомити страхову компанію про втрату автоцивілки та  звернутись до відділення страхової компанії для того, щоб фахівці змогли оформити дублікат страхового полісу. Зробити це потрібно якомога скоріше для того, щоб уникнути штрафів від поліції. 

Що впливає на ціну продовження терміну дії ОСЦПВ?

Вартість автоцивілки буде залежати від:

  1. Типу транспортного засобу. 
  2. Об’єму двигуна. 
  3. Місця реєстрації власника ТЗ. 
  4. Чи використовується авто в таксі.
  5. Франшизи.

Якщо ви відноситесь до будь-якої пільгової категорії потрібно обов'язково це вказати при онлайн заповнені форми або надати підтверджувальні документи до відділення страхової компанії “ОРАНТА”. Якщо ви раніше не належали до пільгових категорій, а тепер маєте пільги, то про це обов'язково потрібно повідомити страхову компанію, це допоможе отримати страховку зі знижкою.

 


Інші новини