Як перевірити чинність поліса Зелена карта?

18 бер. 2024 р. 260
Як перевірити чинність поліса Зелена карта?

Для того, щоб виїхати за кордон на власному автомобілі до країн, які є учасниками системи Зелена карта, українці повинні оформити страховий поліс Зелена карта. 

Страховий поліс Зелена карта — є міжнародним документом, на підставі якого страховик забезпечує відшкодування шкоди, нанесеної водієм-громадянином України потерпілим в результаті дорожньо-транспортної пригоди, що сталася на території країн, на які поширюється дія цього договору, під час дії договору Зелена карта. У разі відсутності такого сертифіката власник автомобіля не зможе потрапити на територію іншої держави на своєму транспортному засобі.

Що покриває поліс Зелена карта?

Поліс  Зелена карта передбачає наявність такого страхового поліса та допомагає отримати:

  • Компенсацію витрат на лікування потерпілого у разі потрапляння в ДТП за кордоном.
  • Відшкодування збитків потерпілому за пошкодження авто, яке потрапило до аварії в іншій країні, через водія, який має чинний поліс Зелена карта. 

Варто зазначити, що сертифікат Зелена карта покриває збитки тільки  третім особам, які постраждали в аварії. На винуватця ДТП відшкодування коштів за полісом Зелена карта не поширюється. Тобто, якщо ви стали винуватцем аварії за кордоном та отримали пошкодження власного авто, по такому страховому полісу ці збитки не будуть компенсовані.

 

Якщо ви потрапили до аварії на території іншої країни, то перш за все варто зафіксувати місце ДТП, використовуючи фото або відеозйомку. Далі викликати поліцію та скласти європротокол ДТП. У найкоротший термін потрібно повідомити страхову компанію про ДТП, що відбулось. 

 

Перед тим, як виїжджати за кордон потрібно обов'язково перевірити чинність поліса Зелена карта, це дозволить уникнути непорозумінь під час проходження митного контролю. 

 

Від чого залежить сума покриття за  полісом Зелена карта?

Варто зазначити, що вартість страхового поліса залежить від таких факторів:

  • Вид транспортного засобу.
  • Термін дії поліса, який може бути від 15 днів до 1 року. 
  • Країна поїздки - “Вся Європа” або лише “Азербайджан, Молдова”.

Кожна країна має свій ліміт та умови виплати страхового відшкодування, тому на кінцеву суму компенсації буде впливати до якої саме країни ви збираєтесь їхати. 

Які країни є учасниками системи Зелена карта?

До списку країн, які є учасниками системи Зелена карта відносять:

 

Нідерланди

Албанія 

Андорра

Болгарія

Бельгія

Боснія та

Герцеговина

Швейцарія

Кіпр

Чехія

Данія

Фінляндія

Німеччина

Іспанія

Естонія

Франція

Ліхтенштейн

Греція

Хорватія

Італія

Ізраїль

Азербайджан

Угорщина

Іран

Ірландія

Ісландія

Великобританія

Литва

Латвія

Мальта

Марокко

Люксембург

Молдова

Норвегія

Туніс

Румунія

Словаччина

Швеція

Македонія

Словенія

Сербія

Чорногорія

Туреччина

Австрія

Польща

Португалія

         





 

Де можна перевірити чинність поліса Зелена карта?

Перевірити чинність поліса Зелена карта можна на сайті МТСБУ. Для цього вам потрібно зайти на сайт та натиснути кнопку “Перевірка Зеленої карти”. Перед вами буде два варіанти перевірки поліса:

  • Через державний номер транспортного засобу. Потрібно ввести державний номер без пробілів, щоб система змогла його знайти.
  • Номер Зеленої карти. В полі потрібно вказати 8 цифр без серії.

 

 

При перевірці Зеленої карти можуть бути три варіанти результатів:

  • Підтвердження чинності поліса. Якщо чинний сертифікат є у базі МТСБУ, система буде відображати інформацію про те, що поліс є чинним, назву та контактні дані страхової компанії, в якій оформлено Зелену картку, інформацію про транспортний засіб (марка, модель, тип транспортного засобу) . 
  • Інформацію про Зелену карту не знайдено в базі МТСБУ. В такому випадку виїжджати за кордон на транспортному засобі заборонено. Тому потрібно буде придбати Зелена карта.
  • Відображається інформація, що поліс укладено, але він не діє. При цьому є інформація про страхову компанію та транспортний засіб. В цьому випадку необхідно уточнити дату початку дії поліса, щоб на момент перетину кордону поліс був чинним. 

 

В яких випадках потрібно перевіряти чинність поліса Зелена картка?

Якщо ви збираєтесь перетинати кордон та в'їжджати до іншої країни на власному транспортному засобі, потрібно обов'язково оформити Зелену карту і перевірити її наявність у базі МТСБУ. На сайті МТСБУ ви зможете не тільки перевірити наявність та чинність страхового поліса та  отримати таку інформацію:

  • Статус поліса Зелена карта (“чинний”, “укладений, але не діє”, “за вашим запитом, зелену картку не знайдено”.
  • Отримати інформацію про страхову компанію, яка оформлювала Зелену карту.

 

Що робити, якщо закінчився термін дії Зеленої карти за кордоном?

Якщо термін дії страхування закінчується, а ви перебуваєте за кордоном, потрібно оформити новий сертифікат. Для цього не потрібно повертатися до власного міста, бо оформити Зелену карту можна онлайн. На сайті страхової компанії “Оранта”  перейдіть до блоку Зелена карта  та заповніть запропоновані поля, натисніть кнопку “оформити поліс”. Після завершення оформлення та оплати поліс прийде на e-mail. 

Страховий сертифікат поширюється на всіх водіїв, які законно керують транспортним засобом, на який оформлена  Зелена карта. Варто зазначити, що наявність звичайної автоцивілки не дає дозволу на перетин транспортним засобом іншої держави, для цього потрібно оформлювати саме міжнародний сертифікат Зелену карту.

 


Інші новини