Європротокол у вирішенні ДТП: правила та процедури

25 бер. 2024 р. 336
Європротокол у вирішенні ДТП: правила та процедури

Якщо відбулась ДТП водії мають право не викликати поліцію, а скласти європротокол самостійно, але для цього потрібно знати в яких ситуаціях документ буде чинним. 

Що таке Європротокол?

Європротокол – це спеціальний бланк повідомлення, що підтверджує факт настання дорожньо-транспортної пригоди, яка була оформлена без участі поліції. Водії-учасники, за умови згоди щодо обставин скоєння ДТП, можуть самостійно скласти  Європротокол та надати його до страхової компанії, як підтвердження факту настання ДТП. Сьогодні також є можливість оформити електронний європротокол. Таким чином повідомлення надається до страхової компанії в електронному вигляді. 

 Переваги та ризики Європротоколу

Наявність європротоколу дозволяє підтвердити факт настання ДТП без залучення працівників Національної поліції України, та розпочати процес врегулювання страхової справи для здійснення відшкодування потерпілій стороні. Після того як європротокол був складений, учасники ДТП звільняються від адміністративної відповідальності та можуть покинути місце аварії. Такий спосіб оформлення ДТП має ряд переваг:

  • Водіям не потрібно витрачати свій час та очікувати на приїзд поліції.
  • Рішення про розподіл відповідальності між учасниками здійснюється страховою компанією, а не судом, що в свою чергу позбавляє винуватця ДТП від додаткового клопоту, витрат на послуги адвоката та ризиків вилучення посвідчення водія та позбавлення права керування транспортними засобами. 
  • Винний водій звільняється від адміністративної відповідальності та необхідності сплати штраф. 
  • Страхові випадки за  ДТП, підтверджені Європротоколом, врегульовуються значно швидше через відсутність необхідності очікування рішень судів про встановлення винного ДТП.

 

Бланк європротоколу розроблений таким чином, щоб при заповненні у водіїв не виникало складностей і питань при оформленні, і, відповідно, вірогідність допущення помилки була виключена. 

 

Паперова форма бланку європротоколу надається страхувальнику під час оформлення автоцивілки у паперовій (письмовій, не електронній) формі.  Якщо Ви заповнюєте паперову форму бланку Європротоколу, то при допущенні помилки, необхідно скористатися новим бланком або скласти  електронний варіант європротоколу. 

 

Варто зазначити, що якщо один з учасників аварії немає діючого на дату ДТП договору автоцивілки або обставини ДТП не відповідають критеріям для оформлення європротоколу, потрібно викликати на місце події поліцію. В такому випадку Європротокол не буде належним доказом факту настання ДТП та страхова компанія матиме законне право не визнавати таку подію страховим випадком та буде змушена відмовити у виплаті страхового відшкодування. 

 

Правила складання Європротоколу при ДТП

Для того, щоб європротокол був належним доказом факту настання ДТП потрібно врахувати такі обов'язкові умови:

  • Європротокол має бути оформлено на місці настання ДТП.
  • Учасниками ДТП має бути не більше 2-х транспортних засобів.  Необхідно врахувати, що якщо до одного із авто в момент ДТП було приєднано причіп, то це, відповідно до законодавства, вважається за ДТП з трьома транспортними засобами. 
  • ДТП настало за участю лише забезпечених транспортних засобів, не пошкоджено інше майно крім забезпечених ТЗ, наприклад - засоби організації дорожнього рух, паркани, будівлі тощо.
  • Під час аварії не було нанесено шкоди життю та здоров'ю людей, тобто відсутні травмувані або загибелі людей.
  • Транспортні засоби учасників  ДТП мають бути забезпечені чинними на дату ДТП страховими полісами автоцивілки. 
  • Обидва водії повинні бути згодними з причинами та обставинами настання ДТП.
  • Водії-учасники ДТП повинні бути без ознак алкогольного або наркотичного сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.
  • Мають бути заповнені всі розділи та інформаційні блоки та мають бути відсутні виправлення, викрислення та будь-які інші подібні зміни та європротокол має бути підписано обома учасниками ДТП.

Якщо якась з перелічених умов не виконана, тоді варто звертатися до поліції для фіксації факту ДТП.

Також варто врахувати, що за європротоколом відшкодовується шкода в межах ліміту, який встановленого законодавством та діє на дату ДТП. Станом на 3 квартал 2023 року ліміт відшкодування за Європротоколом складає 80 000 грн.

Як заповнити та підписати Європротокол онлайн?

Різниці між паперовим та електронним європротоколом ніякої немає. Електронну форму європротоколу було створено для зручного та швидкого заповнення. Електронний європротокол має таку ж юридичну силу, як і європротокол складений на спеціальному бланку. Для того, щоб заповнити електронний європротокол, необхідно: перейти на сторінку оформлення електронного європротоколу, розміщену на сайті  МТСБУ. Перед вами відкриється опитувальник, який необхідно заповнити та натиснути кнопку продовжити.

 

Далі вказати час коли сталося ДТП.

Потім потрібно заповнити поля для підтвердження наявності страхового поліса та натиснути кнопку продовжити.

 


 

До головних переваг електронного європротоколу можна віднести:

  • Зменшується вірогідність зробити помилку та/або зазначити некоректну інформацію. Система не дозволить заповнити європротокол, якщо він заповнений невірно або подія не відповідає базовим критеріям. 
  • Зручність. Заповнити бланк в електронному вигляді набагато зручніше. Для цього знадобиться смартфон та вихід в інтернет, щоб можна було перейти на сайт МТСБУ.  
  • Не потрібно малювати схему. Є можливість вибрати типову схему ДТП в інтерфейсі сервісу. 
  • Можливість виправити помилки. Якщо у паперовій формі ви зробили помилку, то потрібно буде брати новий бланк та заповнювати все заново. В електронній формі можна виправити помилки, повернувшись на відповідний крок, або змінити вже внесену інформацію в комірки анкети.
  • Швидкість. При наявності електронного європротоколу не потрібно їхати до страхової компанії щоб передати оформлений екземпляр. Заповнений бланк автоматично потрапляє до страхової. 
  • Якщо ви загубили паперовий бланк, то використання сервісу електронного європротоколу дозволить швидко оформити ДТП. 

Використовувати електронний європротокол можна в усіх ДТП, які відповідають критеріям можливості оформлення європротоколу, так само як і паперовий. Потреба лише в паперовій формі може бути якщо водій має страховий поліс на транспортний засіб від іноземної страхової компанії. В таких випадках потрібна паперова форма або виклик поліції на місце аварії. 

 

Підтвердження факту дорожньо-транспортних пригод шляхом складення європротоколу практикується в багатьох європейських країнах. Сьогодні в Україні також використовують таку форму для оформлення ДТП. Бланк є універсальним, тому відмінність в залежності від країни полягає тільки у мові, яка застосована в бланку. При заповненні європротоколу варто уважно ознайомитись з кожним рядком та надати дійсну інформацію. Якщо ДТП сталося за кордоном і ви вирішили оформити факт його настання європротоколом, то заповнення ви можете здійснювати українською мовою.

 

Попри те, що аварія є стресовою подією, досить важливим є заповнення європротоколу без помарок та помилок. Це пов'язано з тим, що будь-яке виправлення може унеможливити страховій компанії встановити об'єктивну картину настання випадку. Також при наявності виправлень або інших невідповідностей, страхова компанія може відмовити у визнанні події страховим випадком.

 

Водії-учасники аварії повинні заповнити один екземпляр европротоколу, який складається з двох сторінок, друга сторінка европротоколу виконання із самокопіювального паперу, таким чином при заповненні першої сторінки інформація відобразиться і на другій сторінці. Заповнювати бланк потрібно ручкою, максимально розбірливо друкованими літерами. Перед заповненням форми варто сфотографувати місце аварії, пошкоджені транспортні засоби та засоби регулювання руху, які потім надати до страхової компанії разом з заповненим європротоколом. Кожен водій надає до страхової компанії свою частину європротоколу. 

 

Бланк має досить багато полів для заповнення, тому нерідко автоводії стикаються з певними труднощами при заповненні. Можуть виникнути такі питання:

  • Чи повністю потрібно вказувати ім'я та по батькові.
  • Як правильно вказувати адресу місця аварії.
  • Що вказувати у рядку брокер, бюро, агентство.

Для того, щоб вірно заповнити європротокол, варто звернути увагу на зразок заповнення форми.

Зразок європротоколу 

Разом з європротоколом до страхової компанії протягом 3-х днів з дня настання ДТП потрібно надати такі документи:

  • Посвідчення водія.
  • Фотографії виконані на місці  ДТП.
  • Паспорт.
  • Ідентифікаційний код.
  • Страховий поліс.

Бланк для Європротоколу

Бланк надається безкоштовно під час оформлення автоцивілки в паперовій формі, якщо бланк був використаний, то страхувальнику надається новий бланк також безкоштовно в будь-якому відділенні страхової компанії.

 


Інші новини