Що таке ДЦВ страхування і чому його варто придбати?

1 квіт. 2024 р. 183
Що таке ДЦВ страхування і чому його варто придбати?

Добровільна цивільна відповідальність (ДЦВ) — є додатковим страхуванням до автоцивілки, що збільшує суму покриття. Звичайний страховий поліс обов'язкової автоцивілки має певний ліміт, встановлений законодавством: компенсація на ремонт авто потерпілого складає 160 000 грн, життя й здоров'я — 320 000 грн. Варто зазначити, що аварії можуть бути різними, тому таких сум не завжди вистачає для повної компенсації. Саме тому варто подбати про придбання страхового поліса ДЦВ.

 

ДЦВ — головні переваги

Постраждати в аварії може велика кількість людей або пошкодження авто будуть значними, тому страхових сум по договору ОСЦПВ може не вистачити для  того, щоб виплатити постраждалим всю компенсацію. Страхування ДЦВ має ряд переваг:

  • Дозволяє самостійно обрати страхову суму:  від 50 000 до 1 000 000 грн. 
  • Поліс ДЦВ коштує менше, ніж автоцивілка. 
  • Швидкість оформлення полісу.
  • Страховий поліс ДЦВ поширюється на всіх хто керує застрахованим автомобілем.

Варто зазначити, що придбання страхового поліса ДЦВ є добровільним. 

 

Що необхідно для того, щоб оформити ДЦВ?

Оформити поліс ДЦВ можна як онлайн, так і у відділеннях страхової компанії. Для цього необхідно надати такий пакет документів:

  • паспорт;
  • посвідчення водія;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • ІПН;
  • страховий поліс  ОСЦПВ.

Придбати страховий поліс ДЦВ можна одразу разом з автоцивілкою або у будь-який інший час. Якщо відбувається ДТП, то спочатку виплата здійснюється за полісом  ОСЦПВ, а якщо розмір шкоди, спричиненою ДТП більше, ніж передбачено полісом ОСЦПВ, тоді різниця виплачується за полісом ДЦВ. 

Як можна оформити страховий поліс ДЦВ в страховій компанії “Оранта”?

Придбати поліс ДЦВ можна разом з автоцивілкою у відділеннях страхової компанії “Оранта” або  на сайті онлайн. Оформлення в режимі онлайн є швидшим,  оскільки не потрібно нікуди їхати. Для цього необхідно зайти на сайт та заповнити необхідні поля.

Після придбання договору цивільної відповідальності  страховий поліс буде відправлений на пошту по е-mail.

Що впливає на вартість ДЦВ?

Договір цивільної відповідальності буде коштувати в залежності від таких факторів:

  • Типу автомобіля- на вантажні автомобілі ціна буде вища ніж на легкові. 
  • Місце реєстрації авто. 
  • Терміну чинності ДЦВ. 
  • Обраної страхової суми.

Такі чинники як водійський досвід та кількість осіб, які можуть керувати автівкою, не впливають на кінцеву вартість ДЦВ. 

 

На який термін укладається договір ДЦВ?

Укласти договір цивільної відповідальності можна від 15 днів до 1 року. Виплата страхової компенсації відбувається впродовж 10 днів, після того, як було ухвалено рішення про виплату. 

Що потрібно знати про страховий поліс ДЦВ?

Страховий поліс ДЦВ набуває чинності тільки коли вже є оформлена автоцивілка. Якщо немає ОСЦПВ, то договір цивільної відповідальності не буде дійсним. Якщо ви бажаєте збільшити ліміт компенсації, тоді краще за все оформити ДЦВ одразу з автоцивілкою. 

Страховий поліс ДЦВ найбільше має попит у великих містах, де є досить жвавий автомобільний рух. Ймовірність виникнення ДТП у  мегаполісах є досить великою, тому без оформленого ДЦВ потрібно буде самостійно сплачувати страхову компенсацію, яку не покриває автоцивілка.  

Оформлення ДЦВ також є актуальним з тієї причини, що вартість на автомобільні деталі підвищилась, тому досить часто відбувається перевищення лімітів по ОСЦПВ. 

Як відбувається виплата компенсації за ДЦВ?

Якщо відбулося ДТП та за попередніми розрахунками сума перевищує ліміт ОСЦПВ, тоді потрібно повідомляти про настання аварії за договором цивільної відповідальності разом з повідомленням по ОСЦПВ. 

Компенсація відбувається в кілька кроків:

  1. Відшкодування компенсації за автоцивілкою в межах зазначеного ліміту. 
  2. При нестачі коштів по автоцивілці, страхова компанія починає виплачувати кошти по страховому полісу ДЦВ. 

 

Договір цивільної відповідальності також, як і автоцивілка покриває збитки нанесенні потерпілій стороні. Винуватець аварії не отримує коштів від страхової компанії. Водій, який спричинив аварію покриває збитки свого пошкодженого авто самостійно. 

Для того, щоб отримати покриття збитків від страхової компанії необхідно своєчасно повідомити про те, що сталося ДТП. Повідомити страхову компанію про те, що сталася аварія варто у межах 3-х днів. 

Кому варто оформити ДЦВ?

Наявність додаткового покриття дозволяє збільшити страховий ліміт, тому ДЦВ знадобиться як для звичайних водіїв легкових авто, так і для комерційних перевізників. Оформити договір цивільної відповідальності варто всім водіям, особливо тим які нещодавно почали керувати автівкою, а також категоріям, які є у групі ризику:

  • таксистам;
  • далекобійникам;
  • водіям габаритного транспорту;
  • водіям, які проживають у мегаполісах.

Керування вантажівками або легковими автомобілями для перевезення людей є досить великою відповідальністю, тому наявність ДЦВ допоможе виплатити страхову компенсацію, навіть якщо не вистачить грошей по ОСЦПВ. 

 

Через те, що договір цивільної відповідальності є добровільним, то суму страхового покриття визначає водій спираючись на програму страхування. Визначати суму ліміту компенсації варто спираючись на свій стаж водіння, дальність та частоту поїздок на авто. Також оформити договір цивільної відповідальності варто в тому випадку, якщо ви відправляєтесь у подорож або у відпустку на авто. Термін дії ДЦВ можна обирати від 15 дні до місяця в залежності від того скільки триватиме подорож.

 


Інші новини