Що необхідно знати при оформлені полісу страхування «Зелена картка»

1 січ. 2018 р. 292
Що необхідно знати при оформлені полісу страхування «Зелена картка»

Якщо ви плануєте автомобільну поїздку до країн Європи в т.ч. до Росії, Білорусі, Молдови, то вам обов’язково потрібно придбати поліс «Зелена картка» - міжнародний договір страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів. Міжнародний договір «Зелена картка» обов’язковий при в’їзді автомобілем на територію понад 40 країн - членів міжнародної системи автострахування «Зелена картка». Виїхати з України, а також в’їхати на територію таких країн на автомобілі без полісу «Зелена картка» неможливо!

Поліс забезпечує відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров’ю та/або майну потерпілих внаслідок ДТП на території цих країн.
Тобто, якщо під час вашої поїздки до країни – члена міжнародної системи «Зелена картка» - ви станете винуватцем ДТП, то страхова компанія відшкодує збитки, заподіяні вами майну та життю чи здоров’ю потерпілих у цьому ДТП.
При цьому в переважній більшості країн Європи максимальний розмір такого відшкодування може сягати 1 млн. євро на одного постраждалого та 5 млн. євро на страхову подію, щодо ризиків життя та здоров’я, та 1 млн. євро щодо шкоди майну. Тому без захисту страхової компанії водію точно не обійтись.

Яким чином можливо придбати поліс «Зелена картка»?

«Зелену картку» можливо придбати у офісі будь-якої страхової компанії, яка є повним членом Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) і у якої є відповідна ліцензія Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.
Якщо в и не встигли або забули придбати поліс «Зеленої картки», то в и маєте можливість зробити це на прикордонному пропускному пункті. Наприклад, ПАТ «НАСК «ОРАНТА» має 33 прикордонних пункти страхування (ППС), де можливо оформити поліс міжнародного страхування.

Який термін дії та вартість полісу «Зелена карт к а»?

Мінімальний строк дії укладеного договору страхування «Зелена картка» складає 15 днів, але за необхідності страхувальник може обрати термін дії полісу на бажану кількість місяців, але не більше 1 року. Кількість перетинів кордону в період дії поліса, не обмежена. Якщо термін дії вашої «Зеленої картки» закінчиться раніше, ніж ви залишите територію країни, в якій перебуваєте, то вам доведеться придбати внутрішній поліс страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів тієї країни, в якій ви перебуваєте.   Але це не буде заощадливим кроком, бо в інших країнах   вартість такого полісу, як правило, є значно вищою.

Ціни на «Зелену картку» в Україні встановлюються МТСБУ і є єдиними для всіх страхових компаній України, що здійснюють продажі даного поліса. Вартість поліса залежить від категорії транспортного засобу, терміну дії договору та від території держави, куди в и поїдете. Тарифи для країн Білорусь, Росія та Молдова нижчі, ніж для інших країн-членів міжнародної системи автострахування. Детальніше ознайомитися із цінами на «Зелену картку» можливо на сайті МТСБУ або у фахівців зі страхування в офісах страхових компаній.

Що таке Green Card Onlinе ?

Green Card Onlinе це система, що дозволяє вносити дані про продані поліси «Зелена картка» в централізовану базу даних (ЦБД) МТСБУ в режимі он-лайн. Система почала діяти з травня минулого року і спрямована   на те, щоб запобігти шахрайству і знизити ризик придбання водіями фальшивих полісів «Зелена картка». Підтвердженням внесення укладеного договору в цю базу служить згенерований системою контрольний код, який вписаний в бланк сертифікату «Зелена картка».
Страховики – повні члени МТСБУ повністю перейшли на реєстрацію «Зеленої картки» через систему «Green Card Online». За підсумками першого пыврыччя поточного року більше 90% від загальної кількості укладених договорів міжнародного страхування укладено через систему «Green Card Online». Наприклад, в ПАТ «НАСК «ОРАНТА» 96% продажів міжнародних договорів страхування «Зелена картка» здійснюються за допомогою цієї системи.
Важливість цього ресурсу полягає в тому, що, придбавши «Зелену картку», ви можете самостійно перевірити чинність поліса, тобто, впевнитися, що ваш поліс зареєстрований у централізованій базі даних МТСБУ. Це можливо зробити на сайті МТСБУ, вказавши номер полісу або держномер транспортного засобу в посиланні «Перевірка чинності», а також шляхом відправки наступного СМС–повідомлення: 7 + номер полісу (або державний номер ТЗ) на короткий номер 6636 (єдиний для всіх операторів). Після цього вам надійде відповідь щодо діючої картки такого змісту: номер «Зеленої картки», назва страхової компанії, дата початку та дата закінчення дії договору, державний номер та тип авто.  
Слід зазначити, що інформація про ваш поліс в централізованій базі МТСБУ буде актуальною лише з дня початку дії договору. У разі, коли строк дії договору не розпочався , СМС-повідомлення буде містити наступну інформацію: «Немає діючої «Зеленої картки» на поточну дату».
Вже на практиці траплялись випадки, коли поліцейські країн перебування звертались до централізованої бази даних МТСБУ, щоб переконатись, що власник транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, має діючий поліс «Зелена картка». І не лише звертались, а і застосовували значні штрафи у разі відсутності полісу в ЦБД МТСБУ.

Як пересвідчитись, що поліс реалізує агент страхової компанії?

На сайті МТСБУ існує корисний ресурс: «Реєстр агентів», який дозволяє за прізвищем, ім’ям та по батькові перевірити, яку страхову компанію представляє страховий агент, що виписує вам поліс «Зеленої картки», та чи має він право укладати договори «Зелена картка» від імені цієї страхової компанії.
Трапляються випадки коли водії, що купують сертифікат «Зеленої картки», не розуміють і не цікавляться, який страховий захист таким договором передбачено. Коли настає страховий випадок за кордоном, у водія часто виникає ціла низка непорозумінь і проблем. Щоб уникнути різного роду непорозумінь і   претензій, а також полегшити участь   клієнтів, що потрапили у ДТП за кордоном, страховим агентам необхідно давати вичерпні роз’яснення щодо цього виду страхування на етапі продажів.
ПАМ’ЯТКА
Що потрібно робити у разі настання ДТП за кордоном?

1.                   Зафіксувати місце дорожньо-транспортної пригоди (ДТП). Вам необхідно залишити транспортний засіб на місці події, увімкнути аварійну світлову сигналізацію та виставити знак аварійної зупинки.
2.                   Викликати поліцію.
3.                   Отримати довідку поліції про обставини ДТП. Крім того , вимагайте копію протоколу. При складанні протоколу про ДТП, якщо ви не знаєте мови країни, в якій перебуваєте, поруч зі своїм підписом напишіть: "Мови не знаю" або "Мову не розумію".
4.                   У випадку визнання страхувальника, зазначеного в картці міжнародного автомобільного страхування, винним у дорожньо-транспортній пригоді, копія полісу «Зелена картка» віддається іншому учаснику ДТП (потерпілому). Ніколи не віддавайте оригінал "Зеленої картки". Якщо ж копії у вас немає, занесіть до протоколу номер вашої картки або попросіть про це поліцейського. У разі можливості зробіть фотокопію даного сертифікату або порадьте зробити це потерпілому.
5.                   Протягом п’ятнадцяти днів повідомити свою страхову компанію про настання ДТП. А дреса та телефони страхової компанії, в якій застрахована ваша відповідальність, зазначені на страховому сертифікаті «Зелена картка», який у будь-якому випадку повинен залиш и тися у вас.

Бажаємо вам щасливої дороги, незатьмареної жодними неприємностями. Рекомендуємо також не ігнорувати питання захисту своєї відповідальності, ретельно обирати страхову компанію   і обов’язково   перевіряти дійсність укладеного полісу "Зелена картка".


Інші новини