Підсумки прес-конференції НАСК «Оранта» щодо ЗМІ

1 січ. 2018 р. 31
Підсумки прес-конференції НАСК «Оранта» щодо ЗМІ

Київ, 7 серпня 2009 р.
Учора, 6 серпня, відбулася екстрена прес-конференція НАСК «Оранта», скликана у зв’язку з публікацією 4 серпня одним з московських електронних видань статті, у якій з посиланням на анонімні джерела в правоохоронних органах Казахстану стверджується, що компанія «Оранта» протягом серпня 2009 року буде піддана рейдерській атаці, ініційованій Мухтаром Аблязовим і здійсненій Костянтином Григоришиним.
Нагадаємо сценарій начебто майбутньої рейдерської атаки на компанію «Оранта», що описує автор статті: Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) України під яким-небудь надуманим приводом вводить у компанію «Оранта» тимчасову адміністрацію. З метою усунення керівництва компанії із процесу управління на період рейдерської атаки проти ключових ТОП-менеджерів компанії буде порушено кримінальні справи. За підсумками роботи тимчасової адміністрації буде призначено санацію й обрано санатора, у ролі якого, як стверджує Сергій Градов, виступить одна з компаній Костянтина Григоришина.

Учасники прес-конференції, а саме: голова наглядової ради НАСК «Оранта», президент Холдингу IMG Олег Спілка, голова правління НАСК «Оранта» Олена Болотова, президент Української Федерації Убезпечення, віце-президент Холдингу IMG Олександр Завада, керівник представництва БТА Банку в Україні, голова ревізійної комісії НАСК «Оранта», представник мажоритарного акціонера «БТА Банк» Алія Акімбекова, представник Костянтина Григоришина в Україні Ганна Коротка, заступник голови правління АСК «ІНГО-Україна» Тетяна Рижова, а також прес-служба Держфінпослуг, яка цього ж дня розповсюдила свою офіційну заяву із зазначеного питання, одностайно заявили: немає підстав вважати, що згадана публікація — правдива й достовірна.

Варто зауважити, що публікація з'явилася в момент проведення найважливішої для компанії події — восьмої додаткової емісії акцій страхової компанії, завдяки якій статутний фонд НАСК «Оранта» буде збільшено на 600 млн. грн., що дозволить виконати стратегічні плани менеджменту компанії на найближчі кілька років, погоджені з її власниками. «Крім того, у серпні ми плануємо, що 90-95% коштів інвесторів від додаткової емісії надійдуть у компанію, — зазначив голова наглядової ради НАСК «Оранта», президент Холдингу IMG Олег Спілка. — А збори акціонерів, які затвердять результати підписки, ми плануємо провести вже в листопаді цього року».
Керівник представництва БТА Банку в Україні, голова ревізійної комісії НАСК «Оранта», представник мажоритарного акціонера «БТА Банк» Алія Акімбекова повідомила журналістів, що, оскільки 78 % акцій БТА Банку належать Республіці Казахстан, то «активи банку у вигляді інвестицій в «Оранту» перебувають у сфері інтересів захисту власності Республіки Казахстан». «Рішення підтримати акціонерну частку в НАСК «Оранта» досить детально аналізувалося й перш ніж погоджуватися на ці інвестиції, на входження й участь у цій емісії, банк проводив аналіз діяльності й дью-дилідженс компанії. Отримані результати обговорювалися в банку, обговорювалися з акціонером. Було прийнято однозначне рішення — банк бере участь в емісії й підтримує свою частку в статутному капіталі «Оранти» у розмірі 35,17 %. Щодо цього було укладено відповідні угоди. І у відповідний термін, згідно з договором, всі оплати пройдуть», — заявила пані Акімбекова.

Відповідно до заяви прес-служби Держфінпослуг, комісія не приймала, не готувала й не обговорювала рішення про введення тимчасової адміністрації в НАСК «Оранта», посадовими особами Держфінпослуг не приймалися будь-які рішення щодо обмеження, припинення чи анулювання ліцензії компанії. «Крім того, Держфінпослуг контролює стан платоспроможності НАСК «Оранта» відповідно до законодавства й позитивно оцінює дії акціонерів та менеджменту компанії, спрямовані на рекапіталізацію компанії й залучення додаткового капіталу шляхом додаткової емісії акцій компанії, — говориться в заяві регулятора. — Держфінпослуг звертається до правоохоронних органів із пропозицією встановити й притягнути до відповідальності осіб, винних у розповсюдженні недостовірної інформації щодо НАСК «Оранта».
У свою чергу представник Костянтина Григоришина в Україні Ганна Коротка заявила: «Вся інформація щодо Костянтина Івановича Григоришина, опублікована в статті, є неправдивою, недостовірною й такою, що має наклепницький характер. Адвокати Костянтина Івановича Григоришина вже готують цивільний позов, який буде подано відповідно до юрисдикції в Російській Федерації. Крім того, зважаючи на те, що наклеп є злочином відповідно до карного кодексу Російської Федерації, адвокати підготують відповідне звернення до правоохоронних органів про порушення кримінальної справи за ознаками складу злочину — наклепу. Ми вважаємо, що у розгляді таких позовів для позивача є перспектива й сподіваємося на те, що ці позови будуть задоволені».
Голова правління НАСК «Оранта» Олена Болотова повідомила, що менеджмент компанії сповідує принципи клієнторієнтованості та публічності перед акціонерами, клієнтами, партнерами, співробітниками та найширшими верствами громадськості. «Ми ратуємо за розвиток в Україні прозорого страхового ринку, що будується на міжнародних принципах страхування й сумлінних методів ведення бізнесу. Страховий бізнес — це бізнес довгостроковий, він базується на довірі й стабільності. Якщо у сфері виробництва зміна керівництва компанії не має критичного значення для якості та реалізації продукту, що випускається, то у сфері страхових послуг клієнт іде за ім'ям і гарантіями конкретної людини, починаючи з агента й закінчуючи керівником компанії, якій клієнт довіряє свій ризик»,— заявила пані Болотова, відзначивши, що правління компанії діє в синергії з її наглядовою радою й за останні роки всі завдання, поставлені акціонерами, виконано.

Президент Української Федерації Убезпечення, віце-президент Холдингу IMG Олександр Завада заявив: «Західні інвестори, які приходять у компанію, наполягають на тому, щоб команда менеджерів, яка працює в компанії, залишалася якомога довше. Інвестори, яким не вдалося зберегти менеджмент, бувають прикро вражені результатами своїх інвестицій. Я впевнений, якщо допустити, що інформація, наведена в статтях — не вигадка автора, то гіпотетичні рейдери це добре розуміють, і якщо на одну секунду допустити (відзначаю, що в рейдерів, якщо вони є, немає ніяких шансів), що інформація в статті — правда, то ми, а саме менеджери «Оранти», Холдингу, ключові працівники компаній Холдингу, не зможемо залишитися працювати в компанії, тому що ми працюємо й розуміємо, які це може мати наслідки для компанії й для авторитету її команди. Але ми повернемося. Тому що для нас «Оранта» — це не просто бізнес, це не проект, — це наше життя».

Думку Олександра Завади поділяють пан Спілка і пані Болотова, яка зазначила, що «згадування про рейдерство, у разі його реального настання, може дестабілізувати компанію, викликати до неї недовіру з боку клієнтів, інвесторів, може привести до відмови акціонерів підтримати капіталізацію компанії. А результатом цього може стати зміна стратегії компанії й керівництва. А це, безперечно, завдасть серйозного удару як по стабільності компанії, так і по всьому страховому ринку, по репутації менеджерів. Так, у таких умовах ні ми, ні компанія працювати не буде, ми просто не зможемо».
Позитивну роботу «Оранти» як партнера підтвердила присутня на прес-конференції заступник голови правління АСК «ІНГО-Україна» Тетяна Рижова, заявивши: «Ми 15 років досить плідно, професійно працюємо з компанією «Оранта». Це справді надійний і професійний партнер. І той топ-менеджмент, що є на сьогоднішній день, на наших очах перетворив ту бюрократичну величезну систему, якою раніше була «Оранта», у компанію реального страхування. Будь-яка зміна персоналу, топ-менеджменту нічого доброго не принесе ні фінансовим результатам, ні стабільності компанії, ні всьому страховому ринку України. Те, що зараз сталося з «Орантою», може торкнутися будь-якої страхової компанії. І спільними зусиллями ми повинні домогтися того, щоб цього не було».

Втім, НАСК «Оранта» вважає неможливим сценарій, описаний у московському виданні й заявляє, що менеджмент компанії продовжує працювати, прагне до зміцнення лідерських позицій компанії й продовжить відверто заявляти громадськості про всі процеси, що відбуваються в «Оранті», в майбутньому. «Я займаюся бізнесом 20 років — з моменту, коли він почав зароджуватися в нашій країні. Майже вісім років працював у найбільшому банку України, працював у металургійному бізнесі, потім — у страховому. І на будь-якому місці роботи головним принципом моєї діяльності була відповідальність.
Відповідальність перед акціонерами, клієнтами, співробітниками, компанією, перед моєю командою. Акціонери повинні бути впевнені в тому, що їхні гроші ефективно працюють, не будуть неправильно витрачені, їхні гроші будуть примножені. Клієнти повинні бути впевнені в тому, що зобов'язання перед ними будуть у будь-який момент виконані. Співробітники і моя команда повинні бути завжди впевнені в тому, що вони мають соціальний захист, можливість і право знайти підтримку в мене та моїх колег. Це називається відповідальністю, — сказав голова наглядової ради НАСК «Оранта», президент Холдингу IMG Олег Спілка. — Ми відповідально підходимо до бізнесу. Розуміючи свою відповідальність перед мільйонами клієнтів, партнерів, співробітників компанії та членів їхніх родин, керівництво компанії, її акціонери й інвестори заявляють, що ні за яких умов не допустять подібного роду дій стосовно НАСК «Оранта». Будь-які подальші недружні й злочинні прояви з боку будь-кого по відношенню до акціонерів компанії, її співробітників, клієнтів і мене особисто — дістануть рішучу відсіч.
Будь-які незаконні дії стосовно компанії, яка є гордістю нашої країни, є частиною нашої історії, компанії, що пройшла через усі кризи, через падіння та злети, — також дістануть відсіч. І якщо настане момент, коли я й моя команда не зможемо виконувати свої зобов'язання, то ми знову з вами зберемося тут і я повідомлю вас про причини свого відходу та назву людей, які йдуть зі мною.
Але будьте певні, я та моя команда збираємося працювати в компанії «Оранта» дуже і дуже довго. Тож якщо таке й трапиться, то дуже не скоро».