Поліс «Зелена картка». Особливості оформлення

5 квіт. 2022 р. 409
Поліс «Зелена картка». Особливості оформлення

 

При в’їзді в країни, що входять до міжнародної системи Зелена карта (країни ЄС, Великобританії, Молдови, інші країни Європи, Туреччина, Марокко та Азербайджан), необхідно придбати поліс страхування «Зелена картка» (Грін карткаGreen card) – страховий поліс міжнародного зразка, який гарантує цивільну відповідальність власників (водіїв) ТЗ. Перелік країн, для в’їзду в котрі знадобиться такий документ, достатньо великий (http://www.mtsbu.ua/ua/green_card/96532/). В’їхати на авто на територію цих країн рівно як і виїхати за межі України без такого полісу не можна, тому немає мови про те, щоб зекономити та обійтись без Грін картки.
«Зелена картка» гарантує відшкодування отриманої у разі ДТП шкоди постраждалим – їх здоров’ю, життю та/або майну, якщо аварія трапилася на території іноземної країни. Якщо після виїзду за кордон власник (водій) авто потрапив в аварію та став її винуватцем, страхова компанія покриє збитки, які понесли постраждалі в ліміті страхового відшкодування, який діє на території країни, де трапилося ДТП.
«Зелена картка» обов’язкова також і тому, що в багатьох країнах Європи суми відшкодування значні та можуть досягати від 1 до 5 млн євро в залежності від ситуації. Навряд чи такі суми автовласник в змозі покрити самостійно.

Як оформити Зелену картку в Україні
У всіх країнах, які входять до міжнародної системи Зелена карта, договори (поліси) «Зелена картка» мають єдину форму. Видати документ в нашій країні можуть лише страхові компанії, які є повними членами МТСБУ (моторного (транспортного) страхового бюро України). Крім того, страхова компанія повинна мати ліцензію від Національної комісії по врегулюванню ринків фінансових послуг в Україні (НБУ).
Ви можете придбати поліс «Зелена картка»:

  1. У пункті пропуску через кордон. У НАСК «ОРАНТА» задіяно 33 прикордонних пункти, у яких можна легко оформити поліс «Зелена картка»
  2. У найближчому відділенні. НАСК «ОРАНТА» має найбільшу агентську мережу відділень серед усіх страхових компаній України. Найближчу до Вас адресу Ви можете знайти на сайті НАСК «ОРАНТА» у розділі контакти або через пошук на карті Гугл.
  3. Онлайн на нашому сайті. Розрахувати вартість можна, вказавши наступні дані: тип ТЗ, дату виїзду за кордон, термін поїздки. Оплата полісу здійснюється через платіжну систему карткою українського банку. Поліс прийде на вказану при оформленні електронну адресу у форматі pdf для подальшого завантаження на телефон, планшет тощо.

Чи можна купити поліс «Зелена картка» онлайн, перебуваючи за кордоном
У зв’язку з воєнною агресією Росії проти України та вимушеної евакуації громадян України за кордон, на разі не передбачено обмежень у можливості укладення полісу «Зелена картка» онлайн. Укласти поліс онлайн перебуваючи за кордоном ви можете на сайті ОРАНТА.

Що покриває «Зелена картка»
Ця форма міжнародного сертифікату нагадує поліс Автоцивілки. У випадку аварії страхова компанія, яка видала поліс, зобов’язана відшкодувати збитки третіх осіб, пов’язані з:

  • Ремонтом ТЗ;
  • Лікуванням постраждалих;
  • Відновленням нерухомого майна (наприклад стовпа електроопори або паркана)

При цьому дія полісу не розповсюджується на його власника – винуватця ДТП. У випадку аварії з його провини ремонтом авто, а також компенсацією збитків власного майна водій - власник полісу буде самостійно. Не підлягає відшкодуванню також і вартість грузу, який належить тримачу поліса. 

 

Які документи потрібні для «Зеленої картки» 
Для оформлення страхового полісу Green Card вам знадобиться:

  • паспорт;
  • ІПН;
  • код ЄДРПОУ, якщо авто зареєстроване на юр.особу;
  • техпаспорт транспортного засобу;
  • водійське посвідчення.

Процес оформлення займає декілька хвилин, тому якщо ви збираєтесь виїжджати за кордон, знайти час для укладання договору буде неважко.
 

Вартість та термін дії Green Card
«Зелену картку» можна оформити на термін від 15 днів до 1 року – залежить від того, як часто ви буваєте за кордоном і як довго плануєте там залишатися. Термін дії страхового полісу ніяк не впливає на кількість перетинів кордонів. Існує два види страхових полісів Green Card. Перший коштує дешевше, але його дія розповсюджується тільки на Азербайджан і Молдову (до 05 квітня 2022 до переліку країн також відносили росію та білорусь, але у зв’язку з воєнною агресією цих країн по відношенню до України – відносини з Національними Бюро цих країн розірвані, поліси, видані їх страховими компаніями не дійсні на території України так само, як і українські договори міжнародного страхування «Зелена картка» не діють на території цих двох агресорів).Географія дії другого виду страхування розповсюджується на всі держави – члени міжнародної системи автострахування, але тариф буде вищим. Вартість зеленої картки для людей, які виїжджають за територію України, залежить від декількох показників: типу транспорту; терміну дії страхового полісу; країни, для в’їзду до котрої оформлюється поліс. Розцінки регулюються Моторним бюро МТСБУ, причому для всіх страхових компаній України вони однакові. Детальніше дізнатися про ціни на Green Card можна у відділенні НАСК «ОРАНТА», на нашому сайті або на офіційному порталі МТСБУ.

 

Система Green Card Online
Кожна страхова компанія у режимі онлайн має вносити відомості про кожен проданий поліс «Грін-карт» у загальну базу МТСБУ. Така реєстрація дає змогу уникнути шахрайства з Green Card – ризик покупки водієм підробленого страхового сертифікату суттєво знижується. Кожен новий поліс отримує спеціальний код, сформований системою. Код вносять прямо в бланк сертифіката Green Card. СК, які є повними членами МТСБУ, давно реєструють поліси міжнародного автострахування лише у режимі онлайн. Отримавши «Зелену карту», власник поліса може сам перевірити його справжність на веб-сайті МТСБУ. Для цього на сайті МТСБУ достатньо заповнити невелику форму, вказавши державний номер застрахованого ТЗ або унікальний номер полісу страхування. Якщо немає «Зеленої карти», власник машини змушений буде самостійно покривати збитки, завдані ним третім особам внаслідок ДТП.

 

Пам’ятка Що робити у разі ДТП за кордоном
Купуючи Green Card, важливо чітко знати, який захист належить за договором, і що необхідно зробити, щоб його отримати. Отже, що робити, якщо ви стали винуватцем ДТП і перебуваєте за кордоном:

 

  1. Зафіксувати місце ДТП — встановити знак аварійної зупинки та задіяти світлову сигналізацію. У жодному разі не переміщати авто до приїзду поліції;
  2. Викликати поіцію;
  3. Вимагати у представника поліції копію протоколу, а також отримати довідку, яка підтверджує обставини аварії. Якщо ви не розумієте мову країни перебування або не вмієте читати тією мовою, якою заповнено протокол, підписуючи його, поруч вкажіть «Мову не знаю».
  4. Якщо винуватцем ДТП визнається власник поліса, необхідно надати інформацію щодо полісу Green Card поліції та постраждалій стороні. Важливий момент — ніколи нікому не передавайте оригінал страховки. Якщо копії при собі немає і зробити його на місці неможливо, достатньо самостійно внести в протокол номер поліса або вказати поліцейському на таку необхідність. Додатково можна сфотографувати поліс «Зелена карта» і запропонувати зробити це постраждалій стороні.
  5. Протягом наступних 15 днів необхідно сповістити свою страхову компанію про ДТП. Телефон та адресу для зв'язку можна переглянути на сертифікаті, який потрібно мати при собі.

Подальші кроки, передбачені дією полісу Green Card, візьме на себе страхова компанія. 

Вчасно оформлена «Зелена картка» допоможе вам впевнено почуватися за територією України та подорожувати автомобілем багатьма країнами світу.


Інші новини