Чи потрібна Зелена картка та як її оформити?

28 лип. 2022 р. 413
Чи потрібна Зелена картка та як її оформити?

Ті водії, які часто перетинають кордони між різними країнами, знають, що потрібно обов'язково оформити такий документ, як поліс страхування Зелена картка для машини.

У яких випадках потрібна Зелена картка?
Без цього страхового поліса проїзд в Європейські держави просто заборонений, а тому сертифікат потрібен у будь-якому випадку, коли ви вирішуєте перетнути кордон на автомобілі.

Чи потрібно брати Зелену картку?
Про страховку зазвичай згадують в останній момент. Страховий поліс Зелена картка можна оформити безпосередньо на митниці, але ціна буде досить високою. А тому подбати про страхування на транспортний засіб слід заздалегідь - купити її можна онлайн в нашій компанії НАСК «ОРАНТА». Поліс обов'язкового страхування має бути при собі у кожного водія.

Про Зелену картку.
Навіщо потрібна Зелена картка? Зелена картка - це договір страхування (страховка), який потрібен вам, щоб виїжджати за кордон на автомобілі. Страховий поліс був придуманий вже понад 60 років і є аналогом обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, що діє на території України («автоцивілка»). При цьому документ діє в тих країнах, які приєдналися до загальної системи Зелена картка. Цікаво те, що в Україні Зелену картку стало можливим придбати з 1997 року.

Які країни входять до системи Зеленої картки?
Є перелік країн з яким можна ознайомитися на сайті МТСБУ http://www.mtsbu.ua/ua/green_card/96532/:

  • 48 країн Європи;
  • деякі країни Близького Сходу; 
  • Молдова, Азербайджан.

Зелена картка для проходження державного кордону потрібна для власників таких транспортних засобів, як мотоцикл, легкова машина, причіп, вантажний автомобіль, автобус.
Зелена картка вважається дійсною лише у таких випадках:

  1. Вона оформлена на формі полісу, який затверджений законодавством;
  2. Знаходиться у реєстрі сервісу МТСБУ;
  3. Має унікальний QR-код та літерний код.

Справжність картки можна одразу перевірити через QR-код або єдину систему МТСБУ.

Навіщо потрібна Зелена карта?
У разі ДТП та заподіяння шкоди третім особам, Бюро країни, в якій стався випадок покриє всі витрати, якщо ваша провина буде доведена. При цьому постраждала сторона отримає відшкодування збитків у розмірі страхових лімітів тієї країни, де й сталася аварія. Якщо збиток буде більшим за ліміт, що може покрити страховка, різницю вам доведеться виплачувати самостійно.

Що робити у разі ДТП?
Необхідно викликати правоохоронні органи, а також швидку допомогу, якщо є постраждалі. Якщо ви не розумієте мови країни, в якій перебуваєте, краще не підписувати жодні папери – для цього робиться спеціальна позначка про те, що ви не розумієте мови. Важливо не пересувати авто після аварії до приїзду поліції. Можна зробити відеозйомку місця події, а також записати контакти очевидців.

Варто пам'ятати також, що поліс Зелена картка не покриває збитки:

  • пошкодження вантажу у машині винуватця аварії;
  • пошкодження машини, майна страхувальника (винуватця);
  • забруднення навколишнього середовища;
  • збитки, завдані здоров'ю страхувальника (винуватця).

Якщо у разі аварії завдано шкоди вашому здоров'ю і при цьому було визнано, що винуватцем ДТП були саме ви, Зелена картка не покриє медичні послуги. Для цього потрібно буде придбати додаткову страховку – договір страхування медичних витрат подорожуючих закордоном. При цьому відшкодування пошкоджень вашому автомобілю може бути покрите КАСКО, але тільки в тому випадку, якщо в договорі прописано, що вона діє і за межами України. Варто пам'ятати, якщо ви грубо порушили правила дорожнього руху або були в стані алкогольного сп'яніння, ви можете понести кримінальну відповідальність за це.

Процес оформлення Зеленої картки.
Зелена картка має єдиний зразок для всіх країн, що входять до системи. Вам потрібно мати закордонний паспорт, а також техпаспорт на свій транспортний засіб. Ціна поліса безпосередньо залежитиме від того, в яку саме країну ви їхатимете, але при цьому вона не суттєво відрізнятиметься від ціни в інших країнах. Проте виплати по відшкодуванню збитків уже визначає та країна, де й станеться ДТП.
У разі аварії за кордоном виплати збитків здійснює не страхова компанія, а МТСБУ. Тому дуже важливо купувати Зелену картку в тих страхових компаніях, які є членами МТСБУ. НАСК «ОРАНТА» – саме така компанія.
Після оформлення Зеленої картки ваші дані автоматично вносяться до бази МТСБУ. У разі аварії правоохоронці одразу отримують повідомлення про те, що ваша страховка справжня. Переконатися у справжності можна за допомогою унікального QR-коду, який є на кожному страховому полісі. Саме тому не варто нехтувати страхуванням, адже ціна може бути дуже високою.

Вартість Зеленої картки.
Є багато факторів, які впливають на вартість Зеленої картки:

  • тип транспортного засобу;
  • країни подорожі;
  • термін подорожі. Важливо, щоб Зелена картка була на весь період перебування за кордоном – від п’ятнадцяти днів до 12 місяців.

Ви можете самостійно розрахувати вартість Зеленої картки на нашому сайті – достатньо ввести дані про свій транспортний засіб, а також терміни перебування в іншій країні. Умови оформлення страховки дуже прості. Вам потрібно лише надати документи, що засвідчують вашу особу, а також документи на транспортний засіб. Вся процедура не триватиме багато часу. При цьому оплатити послугу можна різними зручними для вас способами. Оформлення страховки здійснюється онлайн, що дуже зручно та швидко. Головне - подбати про оформлення страхування заздалегідь, щоби згодом не переплачувати за поліс на кордоні.

ОРАНТА - лідер автострахування в Україні. Нам довіряє понад 2 млн клієнтів.


Інші новини