Страхування на машину: ОСЦПВ чи КАСКО?

29 груд. 2021 р. 571
Страхування на машину: ОСЦПВ чи КАСКО?

Усі автовласники стикаються із такою проблемою, як вибір страхування. І багато хто не знає, що вибрати - ОСЦПВ чи КАСКО? І пов'язано це із незнанням різниці між цими страховками.


Можна часто почути питання: навіщо ОСЦПВ, якщо є КАСКО? Причому задають його не лише новачки, а й водії зі стажем. І вся справа в тому, що ОСЦПВ – обов'язковий вид страхування, а КАСКО – добровільний. Тобто, у першому випадку у кожного водія має бути автоцивілка. І якщо вона вже є, навіщо оформляти іншу?

Головні відмінності та особливості ОСЦПВ та КАСКО
Навіщо потрібне ОСЦПВ, якщо є КАСКО? КАСКО хоч і вважається добровільним страхуванням, але якщо ви оформляєте будь-які фінансові операції на машину, банк зобов'язує купувати саме КАСКО. Це пов'язано з тим, якщо ви, наприклад, берете машину в кредит, у разі ДТП банк отримає відшкодування збитків від страхової компанії. І якщо в даному випадку КАСКО є обов'язковою умовою для отримання кредиту, чи потрібне ОСЦПВ? Адже навіть при покупці транспортного засобу в автосалоні вам запропонують оформити обидва види полісу.


Потрібно спочатку розібратися в основних відмінностях між цими двома страховками. Отже, КАСКО – це добровільне страхування власного авто, яке покриє у разі аварії такі ризики:

  • стихійні явища;
  • ДТП;
  • якщо машину викрадуть;
  • незаконні дії сторонніх осіб;
  • вплив зовнішніх предметів;
  • пожежу.

КАСКО страхує саме автомобіль від різноманітних пошкоджень, угону та інших форс-мажорних обставин.


Тобто, якщо ви потрапите в ДТП, і будете мати два договори страхування КАСКО та ОСЦПВ страхова компанія виплатить постраждалій стороні і також виплати на відшкодування збитків отримаєте і ви, як винуватець аварії.


ОСЦПВ покриває лише один ризик – відповідальність винуватця аварії. Причому компенсацію отримає лише постраждала сторона. Якщо ви були винуватцем, ремонт свого автомобіля вам доведеться сплачувати з власної кишені. Цей вид страхування також покриває шкоду здоров'ю постраждалої сторони. Тобто, у цьому випадку ви страхуєте відповідальність водія автомобіля.


В Україні ОСЦПВ є обов'язковим страхуванням. А тому, якщо ви вирішите оформити КАСКО, ОСЦПВ вам теж доведеться оформляти.


Що краще – КАСКО чи ОСЦПВ? Слід розібратися й у складанні тарифів. Так, на законодавчому рівні виставляється розмір платежу та ліміти виплати з ОСАЦВ. При цьому вартість КАСКО (ліміти виплати) визначається страховою компанією.

 Якщо є КАСКО, навіщо ОСЦПВ?
ОСЦПВ - обов'язкове страхування. А навіть за наявності КАСКО, під час перевірки правоохоронними органами вам може бути виписаний штраф за відсутності договору обов'язкового страхування.
І якщо з питанням про те, чи потрібне ОСЦПВ, ми розібралися, то з КАСКО трохи складніше. Тут потрібно враховувати, що таким документом ви покриєте будь-які ризики, які можуть статися з вашим транспортним засобом. Це і злом машини, і викрадення, і пошкодження різних його частин третіми особами. А тому лише власник автомобіля вирішує, чи потрібна йому така страховка чи ні.

Де оформити страховку на автомобіль?
Наша компанія ОРАНТА пропонує усі види автострахування. Укласти договір ОСЦПВ можна онлайн – не потрібно їхати в офіс компанії. Так, документ ОСЦПВ ви отримаєте у найкоротші терміни на свою електронну пошту. При цьому він матиме таку саму юридичну силу, як і звичайний паперовий варіант. КАСКО ви можете оформити, залишивши заявку на сайті або завітавши у найближче до вас відділення.
Швидко, зручно, професійно – саме так ми оформляємо страховки на автомобілі. При цьому виплати за відшкодування збитків надходять дуже швидко - їх не доведеться чекати місяцями. Також у нас діє постійна технічна підтримка клієнтів. 

ОРАНТА. Нам довіряє понад 2 млн клієнтів.
Ваша впевненість - це наша відповідальність.


Інші новини