Страхування мотоциклу – потрібне чи ні?

19 квіт. 2022 р. 959
Страхування мотоциклу – потрібне чи ні?

Мотоцикл, мопед та моторолер – такі ж учасники дорожнього руху, як і автомобілі. У зв'язку з цим згідно із законом України страховка на мотоцикл є обов'язковою, принаймні у тій частині, де йдеться про страхування цивільної відповідальності перед іншими учасниками руху (автоцивілка).
Такі транспортні засоби здатні завдати чималої шкоди іншим мотоциклістам, а також власникам автомобілів, пішоходам, їхньому майну та здоров'ю. Тому страхування мотоциклів є обов'язковим для їх власників.
Оформлений договір Автоцивілки на моторолер або мотоцикл забезпечує власнику полісу:

  • до 130 тис. грн – на відшкодування майнових збитків іншим учасникам аварії;
  • до 260 тис. грн — на компенсацію шкоди, заподіяної здоров'ю та життю постраждалих.

У порівнянні з такими сумами вартість поліса ОСЦПВ (договору Автоцивілки) настільки незначна, що ухилятися від обов'язку оформити страховку на мотоцикл не варто.
 

Де придбати страховку на мотоцикл?

Так само, як і страховка для автомобілів, цей поліс обов'язковий. Якщо ви купуєте новий мотоцикл із салону, то можна скористатися послугами будь-якої страхової компанії, представники якої там, напевно, є. Без наявності документа власника нового транспортного засобу можуть оштрафувати одразу при виїзді за територію салону — хоч і досить рідко, але таке буває. Щоб навіть теоретично не допустити такої ситуації, можна оформити поліс на мінімальний термін 15 днів, а за цей час знайти страхову компанію, умови якої вас повністю задовільнять.
Для оформлення поліса багато документів не потрібно. Достатньо мати:

  1. громадянський паспорт (ID картку);
  2. ІПН;
  3. технічний паспорт на мотоцикл.

Багато страхових компаній, у тому числі і ОРАНТА, пропонують таку послугу, як страхування мото онлайн. Це дуже зручно і не займає багато часу. Зробити онлайн-страхування в електронному варіанті можна прямо в салоні.
 

Скільки коштує поліс Автоцивілка на мотоцикл?


Точну суму, яку доведеться сплатити власнику двоколісного транспортного засобу, одразу назвати не вдасться — для цього потрібно її розрахувати. Зробити це можна самостійно – на сайтах більшості страхових компаній розміщено онлайн-калькулятор. Ввівши потрібні дані, ви отримаєте точну відповідь про вартість полісу.
Ціна страховки мотоцикла складається з таких факторів:

  • характеристик транспортного засобу – його категорії та об’єму двигуна;
  • водійського стажу власника;
  • регіону в якому зареєстрований власник транспортного засобу (інформація з техпаспорту про адресу власника транспорту).

Найбільший вплив на ціну має саме останній показник, адже якість доріг та трафік у сільській місцевості та у великому місті суттєво відрізняється. Такі відмінності враховуються за допомогою коефіцієнта, що застосовується під час розрахунку.
При оформленні страхового полісу важливо пам'ятати, що поліс ОСЦПВ на мотоцикл покриває лише відповідальність власника перед третіми особами у разі ДТП. Така страховка марна у разі угону, пошкодження, нападу тварин та в інших випадках.
Якщо ви хочете уберегти «залізного коня» від будь-яких проблем, доведеться додатково оформляти добровільний поліс КАСКО, вказуючи будь-які ризики за вашим бажанням.


Інші новини