АТ "БАНК ТУРАНАЛЕМ" придбав акції найбільшої страхової компанії України – НАСК "Оранта"

1 січ. 2018 р. 40
АТ "БАНК ТУРАНАЛЕМ" придбав акції найбільшої страхової компанії України – НАСК "Оранта"

2 жовтня 2007 року в Києві (Україна) відбувся конкурс з продажу державного пакету акцій української національної акціонерної страхової компанії "Оранта" (надалі НАСК "Оранта").
В конкурсі брали участь найбільші фінансової групи СНД: АТ "Банк ТуранАлем" (Республіка Казахстан), АТ "Банк ЦентрКредит" (Республіка Казахстан) та ВАТ "Альфа-Банк" (Російська Федерація).


Переможцем конкурсу став "Банк ТуранАлем" (БТА), який купив 25% + 1 акцію НАСК "Оранта" за 500,75 млн. гривень (99,2 млн. доларів США). Російський "Альфа-Банк" зійшов з дистанції коли ціна досягла 98,2 млн. доларів. Угоду зі сторони "Банка ТуранАлем" супроводжувала юридична фірма "Охримчук, Грушин, Хандурін".


Голова Ради Директорів БТА Мухтар Аблязов відзначив: "Страховий бізнес є профільним для БТА не тільки в Казахстані, де дочірні страхові компанії банка є лідерами ринку, але й на території всього СНД, зокрема і в Україні. Купівля 25% акцій компанії "Оранта" стала важливим стратегічним кроком з консолідації страхових активів БТА з метою підвищення ефективності управління найбільшої страхової компанії України".


Член Ради директорів БТА Єркін Татішев підтвердив: "Ставки були високими, але ми готові інвестувати кошти в придбання та розвиток компанії. Крім того, ми й надалі будемо вкладати стільки коштів, скільки буде необхідно для розвитку компанії та виводу її в абсолютні лідери українського ринку страхування".


Голова Правління НАСК "Оранта" Олег Спілка прокоментував купівлю акцій НАСК "Оранта" наступним чином: "Ціна яку запропонував Банк ТуранАлем, є достатньо високою для будь-якого бізнесу, тим паче для страхового ринку, але вона абсолютно виправдана з огляду на темпи розвитку "Оранти". Зростання зборів компанії за перші 9 місяців 2007 року склали більш ніж 60%. Купівлю акцій Банком ТуранАлем ми оцінюємо дуже позитивно, оскільки це підтверджує серйозність намірів інвесторів відносно подальшого розвитку компанії".


Голова Фонду Державного Майна України Валентина Семенюк стверджує, що ціна за акції НАСК "Оранта" є безпрецедентною. Ми розраховували на 200-250 млн. грн., - заявила пані Семенюк. – Однак ціна перевищила очікування в два рази. Це, безперечно, істотні надходження в державний бюджет України. Цей конкурс проведено чесно й прозоро.

НАСК "Оранта" - найбільша страхова компанія України, заснована в 1921 році. Протягом останніх десятиріч "Оранта" є лідером українського ринку класичного страхування з об’ємів по виплатам а також з об’ємів зібраних страхових премій.
Агентська мережа "Оранти" є найбільшою серед страховиків українського ринку та налічує більш ніж 7 тис. страхових агентів, 700 офісів та більш ніж 1000 точок продаж по всій Україні. Кожний третій страховий агент України є співробітником "Оранти".
Розміри страхових премій "Оранти" з початку 2007 року є найбільшими серед українських страхових компаній та становлять більше ніж 430 млн. грн. ($ 85,14 млн). Об’єм страхових виплат – близько 125 млн. грн. ($ 24,75 млн). Зростання страхових зборів компанії за вказаний період становить 60%.
В 2004 році "Оранта" стала "Брендом року в Україні", в 2005-му – компанія увійшла до "Гвардії брендів" як "Найбільша страхова компанія країни". В 2006 році "Оранта" отримала звання "Вибір року". Щорічно НАСК "Оранта" входить до ТОП-100 найвпливовіших компаній України.

АТ "Банк ТуранАлем" (БТА) є одним з найбільших банків та лідером зі створення банківської мережі на території країн СНД. Консолідовані активи банківського конгломерату БТА за період з 31 грудня 2006 року по 1 липня 2007 року виросли на 47% - до 24,0 млрд. доларів США з 16,3 млрд. доларів США, балансовий власний капітал – відповідно на 94% - до 2,97 млрд. доларів США з 1,53 млрд. доларів США.


Банк ТуранАлем присутній в країнах СНД та дальньому зарубіжжі. Він розширює свою присутність в країнах СНД, про це свідчить наявність мережі банків – стратегічних партнерів БТА, діяльність яких розповсюджується на Україну, 4 регіони Росії, Білорусь, Грузію, Арменію, Киргизстан та Турцію. Представництва БТА працюють в Росії, Україні, Китаї та ОАЕ.


Банк ТуранАлем має розгалужену мережу філіалів по всій Республіці Казахстан (22 філіала та 256 відділень).


Банк "ТуранАлем" названий "Найкращим банком в СНД 2006" на думку авторитетного фінансового журналу "Итоги", також "Найкращим банком в Центральній Азії 2006" на думку міжнародного журналу Euromoney. Впливовий діловий журнал The Banker розмістив БТА в рейтингу 300 найкращих банків світу цього року та удостоїв 3-го місця в номінації "Прорив року".


Інші новини